Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vjerovnici još imaju strpljenja

11.07.2012. 22:00
Vjerovnici još imaju strpljenja


U tvrtki je ostalo desetak zaposlenika, dok je većina majstora i zanatlija pronašla drugi posao
Sudbina zadarskog građevinskog poduzeća Gortan građenje još nije poznata. Uprava tvrtke još je prije mjesec dana zatražila od Porezne uprave reprogram dugovanja prema državi. Tvrtka je uplatila obveznih 970.000 kuna, ali još nije dobila plan reprograma za 3,7 milijuna kuna obveza. Prema riječima direktora Ivana Anića, gotovo svakodnevno se pokušava dobiti informacija kada će Gortan građenju biti odobren reprogram, ali niti u središnjici niti u zadarskoj ispostavi Porezne uprave nema naznaka kada bi se poznati zadarski graditelj počeo izvlačiti iz nelikvidnosti.
Otišli kao tehnološki višak
Doduše, Gortanovih 3,7 milijuna kuna samo je kap u hrvatskom moru nelikvidnosti dubokom 45 milijardi po kojem plove tisuće hrvatskih trgovačkih društava. Stoga se, kaže Anić, ne može ni pretpostaviti kada će gortanovci doći na red.
– Kao što već znate, od nekad 121 zaposlenog u tvrtki, došli smo na 73, a od svih njih danas radi svega deset zaposlenika. Ostali su proglašeni tehnološkim viškom. Radnici su većinom sami tražili da ih se proglasi tehnološkim viškom kako bi barem na Zavodu za zapošljavanje mogli ostvariti svoja prava. Mnogi od majstora i zanatlija su se već snašli i pronašli drugi posao, rekao je direktor Anić dodajući da se još ne razmišlja o stečaju jer nitko od vjerovnika nije najavio njegovo pokretanje.
Čekaju jesenske projekte
Posljedica cijele situacije u Gortan građenju je otkazivanje dvaju ugovora: “Modro more” u Ražancu i “Lavis” u Punta Skali, dok Gortanovi kooperanti završavaju projekte “Testudo” kod Tehničke škole i projekt Crvene Luke.
– Očekujemo da se na jesen ostvare najave Vlade RH i da se konačno pokrenu najavljeni projekti. U protivnom Gortan građenje bi mogao ostati samo još jedna tužna priča hrvatskog graditeljstva, rekao nam je Anić.
Jučer je trebao biti održan sastanak predstavnika sindikata i Uprave Gortan građenja, na kojem se trebala raspraviti problematika isplate zaostalih plaća. Međutim, sastanak je odgođen za ponedjeljak kada se očekuje dolazak predstavnika središnjice sindikata građevinarstva.