Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Morović nije mogao doći – ukočila ga križa

Autor: Suzana Bandić

11.07.2013. 22:00
Morović nije mogao doći – ukočila ga križa

Foto: Zvonko KUCELIN



Početak suđenja umirovljenim braniteljima, 52-godišnjacima Želimiru Moroviću i Ivanu Mataku koji su optuženi zbog milijunske utaje poreza prije četiri godine, ponovno je prolongirano. Već treću odgodu za redom zatražio je Morović i to ponovno zbog zdravstvenih problema. Prvi put, u siječnju ove godine, Morović je suca Željka Đerđa molio da mu odobri malo vremena kako bi sa svojim tek izabranim odvjetnikom pripremio obranu. Sudac mu je udovoljio da bi na sljedećem ročištu iskrsnuo novi problem. Morović se nije pojavio već je dostavio liječničku dokumentaciju kao ispriku za nedolazak.
Najprije pepeljara, a sad leđa
Neslužbeno smo doznali kako je Morović dva dana ranije bio gost na jednom vjenčanju gdje je nesretnim slučajem »dobio« pepeljaru u jagodičnu kost. Peh ili namjerno izbjegavanje suda, pitanje je koje se jučer nametnulo nakon što je Morović ponovno nije mogao doći u sudnicu Općinskog suda. Ivanka Bosotina, Morovićeva odvjetnica po službenoj dužnosti, sucu je uručila liječničku dokumentaciju te je svog klijenta opravdala kazavši kako su ga ukočila križa. Sudac Đerđ upozorio je odvjetnicu kako će, ukoliko se Morović na sljedećoj raspravi ponovno ne pojavi, biti prisiljen tražiti vještačenje kako bi se utvrdilo jesu li razlozi zaista opravdani.
Zastupnik tužiteljstva Igor Vulić iskoristio je jučerašnje ročište kako bi sucu predložio spajanje spisa »Matak – Morović« sa spisom Ivice Delije, zvanog Dela koji je optužen za isto kazneno djelo, ali godinu dana nakon prve dvojice.
– Budući da se već tri godine u ovom predmetu ništa ne događa, a jednako je i s predmetom u kojem je za isto kazneno djelo optužen Ivica Delija, predlažem da se ti predmeti spoje – rekao je Vulić dodavši kako su sva trojica optuženika dijelila isti novac od provizije za prodanu nekretninu te da za taj iznos nisu platili porez. Hoće li prijedlog biti prihvaćen ili ne ovisi o odluci Vijeća, no ukoliko bude zasigurno će se mijenjati i činjenični opis optužnog akta gdje bi se iznos za koji se tereti Ivan Matak trebao umanjiti za 1,5 milijuna kuna.
Porezni dug 7,1 milijuna kuna
Prijava protiv Morovića i Mataka podignuta u ožujku 2009. godine bila je, podsjećamo, rezultat višemjesečne kriminalističke istrage Odsjeka gospodarskog kriminaliteta zadarske policije. Krim-inspektori tada su utvrdili da su Morović i Matak posredovali u prodaji nekretnina u istarskom Vodnjanu u razdoblju od 21. rujna do 15. prosinca 2006. godine. Za to su dobili proviziju veću od 17 milijuna kuna koju nakon toga nisu prijavili Poreznoj upravi, a niti platili porez koji bi po tadašnjem izračunu iznosio 7,1 milijun kuna. Morović i Matak su, kako je tada utvrđeno, od privatnih vlasnika kao fizičke osobe izravno kupovali vrijedna zemljišta na području Vodnjana za tvrtke Ilirija 2 i Ilirija 3, iza kojih je stajao nizozemski Fond za nekretnine Coorporatie Emac Illyrian Land Fond (CEILF).
Zadarska policija nešto kasnije ušla je u trag i trećem ortaku u posredovanju pri prodaji zemljišta u Vodnjanu, a riječ je o Bibinjcu Ivanu Deliji. Policija je utvrdila da je on za posredovanje u pronalasku kupaca nekretnina na području Istre dobio oko 535 tisuće eura, ali i da tu zaradu nije prijavio nadležnoj Poreznoj upravi, niti platio porezne obveze čime je Ministarstvo financija oštetio za, kako je policija tada navela, najmanje 300 tisuća kuna.