Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Strahujemo da će nam se ponoviti Falkensteiner

11.07.2016. 22:00
Strahujemo da će nam se ponoviti Falkensteiner


Zašto parcelizirate more i obalni dio? To je pomorsko dobro. Jesu li to pripreme za koncesiju i ograđivanje? Iz ovog plana jasno je da je nekretnina preizgrađena, da nema zelenih površina i prometnog rješenja, pa čak ni požarnog puta. Kako je to moguće? Zašto se investitoru omogućuje da prometne nedostatke i nedostatak zelenila rješava prislanjanjem na javno dobro – postojeće prometnice i park, tek je dio pitanja koja su zamjeniku pročelnika Matku Segariću jučer u Velikoj vijećnici Gradske uprave, za vrijeme rasprave o izmjenama i dopunama plana Maraska parka uputili vijećnici Akcije mladih – Marjana Botić i Marko Pupić Bakrač.
Na javnoj raspravi na kojoj se nakon izlaganja projektanta Zorana Šuše ponajviše čulo kako “to nije tema rasprave” okupilo se ukupno pedesetak građana, među kojima i petoro oporbenih vijećnika te nekoliko članova sportskih i ekoloških udruga. Predsjednicu ronilačnog kluba Slavicu Čolak, zanimalo je što će biti s njihovim klubom.
– Mi smo plaćali koncesiju dok je to bilo moguće. Još uvijek koristimo taj prostor, ali smo u obuhvatu plana pa se pitamo što će s nama biti ako ovaj plan bude usvojen, rekla je Čolak, a zamjenik pročelnika Segarić odgovorio joj je protupitanjem: “Vi ste i dalje tamo, je li tako? I dalje tamo trenirate?!”.
Jednog stanara iz obližnjih zgrada koji je nazočio i na posljednjoj raspravi prije dvije godine kad je usvojen veći dio plana uređenja Maraska parka zanimalo je što će biti s morem, odnosno plažom Jadran.
– Mi koji tamo godinama živimo i koji se kupamo na toj plaži strahujemo da će se ona ograditi kao što je to slučaj s Falkensteinerom na Boriku. Možete li jamčiti da se to neće dogoditi, pitao je ovaj građanin, a Segarić mu je odgovorio kako Grad Zadar ne dodijeljuje koncesije. Na njegov komentar kako je parcelizacija mora temelj za buduću koncesiju, Segarić je odgovorio tumačenjem zakona o dodjeli koncesija i izradama DPU-a.
Podsjetio je kako je predmet izmjena i dopuna plana Maraska isključivo povećanje prostora za izgradnju hotela radi potrebe podizanja kvalitete hotela na najvišu razinu, odnosno smanjenje prostora za gradnju stambenih jedinica i to unutar već postojećeg građevinskog zemljišta.
– Javni prostori, park i prometnice, po svojoj su naravi i karakteru javne i ostat će javne. 
Većem dijelu javne rasprave nazočio je i predsjednik uprave Dogus grupe, Burak Baykan, koji je iskazao potrebu da kaže nekoliko riječi nakon što mu je Pupić Bakrač otvoreno kazao kako Dogus grupa nije dobrodošla s investicijama i načinom na koji radi.
– Ne osjećamo se nedobrodošlima usprkos stavu pojedinih grupacija i stavu iznesenom u nekim medijima. Želja nam je započeti gradnju već na jesen, a tada ćemo u javnost izići s novim planom za izmjenu i dopunu. Očekujemo kako će hotel sa 130 soba biti završen do kraja 2018. godine te da će početkom 2019. godine započeti s radom i zaposliti 170 djelatnika.