Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žene preuzimaju “vlast” na Silbi?!

11.07.2016. 22:00
Žene preuzimaju “vlast” na Silbi?!


Upravo su popili kavu zajedno, a uskoro će postati “ljuti protivnici” na predstojećim izvanrednim izborima za Vijeće Mjesnog odbora otoka Silbe.
Silba već dvije godine nema svoj mjesni odbor nakon što je prošli raspušten, a kada je određen datum novih izbora sve je propalo jer nitko nije bio zainteresiran za kandidaturu.
No prije samo nekoliko dana – dvoje s početka naše priče koji piju kavu zajedno, na popisu su dvije suprotstavljene liste, a riječ je o aktualnom, dugogodišnjem predsjedniku silbenjske Turističke zajednice Saši Predovanu koji je na listi HDZ-a i HSLS-a te nove Nezavisne liste pet mladih žena čija je nositeljica Sara Lovrović.
– Okupile smo se jer nam je bilo dosta samo pričanja o promjenama, htjele smo postati promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Kako i naš moto glasi – misli globalno, djeluj lokalno. Najmlađa članica s naše liste Paula Bolfan ima 23, a najstarija Sara Lovrović 34 godine. U našem timu još su i Iva Matulina koja ima 29, dok Alma Kruško ima 27 i ja 32 godine. Živimo na relaciji između Silbe i Zadra jer nažalost, zimi nemamo mogućnosti rada na otoku s obzirom na to da su otvorena tek dva dućana i jedan kafić. Sve nas veže ista nit vodilja, a to je ljubav prema otoku Silbi – rekla je Matilda Sindičić s ove Nezavisne, ženske liste dodajući kako im je primarni cilj poboljšati kvalitetu života na Silbi na svim poljima u kojima smiju prema zakonu djelovati te poboljšati suradnju sa športsko-ribolovnim društvom, Udrugom za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, Izvornom folklornom skupinom Silba, Poljoprivrednom zadrugom otoka, Udrugom Toreta, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom, Turističkom zajednicom, ali i svim stanovnicima otoka.
Saša Predovan koji se već godinama trudi i vodi upravo otočnu Turističku zajednicu kaže kako je na popisu od pet imena s Liste HDZ-HSLS čiji je nositelj Gerald Baranović.
– Nositelj naše liste je iz HSLS-a, a što se mene osobno tiče ja nisam član niti jedne stranke već sam se na listi našao kako bismo popunili kvotu od pet imena i kako bismo konačno formirali Mjesni odbor i krenuli zajedno raditi i rješavati probleme koje i Silba, kao i svaki otok, mjesto, grad imaju. Kada izbori prođu i kada se konačno formira mjesni odbor najmanje je važno tko kome pripada, tko je s koje liste. Svi zajedno trebamo napraviti sve što možemo da se otok razvija i napreduje – mišljenja je Saša Predovan.
Tko će pobijediti ostaje nam za vidjeti 24. srpnja, kada će 400-tinjak birača Silbe izaći na izbore za vijeće mjesnog odbora otoka.