Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izgradnja igrališta za sportove na pijesku bila je najbolji potez

11.08.2010. 22:00
Izgradnja igrališta za sportove na pijesku bila je najbolji potez


Svrha je bila oživjeti sportsko-turističku ponudu Zadra te na Kolovarama promijeniti strukturu kupača, dovođenjem uglavnom mladih ljudi, rekreativaca i profesionalnih sportaša
Malo novca i nešto više dobre volje – toliko je trebalo za preobrazbu gradske plaže Kolovare koja se, od podsjetnika na inertnost bivših koncesionara, ovo ljeto našla na popisu poželjnijih zadarskih okupljališta. Odluka Grada da nadzor nad plažom prepusti tvrtki Obala i lučice vratila se u obliku čistog i uređenog kupališta s potrebitim infrastrukturnim sadržajima; međutim, nekad najpopularnijoj lokalnoj plaži trebalo je udahnuti novi život. Dosjetivši se kako je sport najbolji način, Obala i lučice ostvarila je suradnju s Karlom Lisicom, predsjednikom Kluba odbojke na pijesku Arbanasi i najzaslužnijim za organizaciju bogatog programa koji će tijekom ljetnih mjeseci animirati sve veći broj posjetitelja. Za realizaciju projekta Lisici je trebalo tek igralište za sportove na pijesku.
Izgradnja polivalentnog igrališta za sportove na pijesku zamišljena je u svrhu oživljavanja plaže Kolovare, promocije ljetnih sportova i turističke ponude Zadra. U kojoj je mjeri projekt saživio, i je li, mjesec dana nakon odigravanja prvog turnira, opravdao očekivanja?
– Plaža Kolovare, unatoč tome što se radi o središnjoj gradskoj plaži, već godinama je bila zapuštena i bez sadržaja. Iako vremenski kasno, Grad je ove godine ipak reagirao na najbolji mogući način, dodijelivši upravljanje plažom gradskoj tvrtki Obala i lučice d.o.o. te je ona, zahvaljujući posebice angažmanu Eduarda Duke, zamjenika direktora, u rekordnom roku napravila niz neophodnih zahvata.
Ipak, jedan se zahvat učinio posebno zanimljivim.
– Kao najbolji potez pokazala se izgradnja polivalentnog igrališta na pijesku i angažman KOP Arbanasi kao glavnog organizatora sportskih događanja ovog ljeta. Svrha je bila oživjeti sportsko-turističku ponudu Zadra te promijeniti strukturu kupača, dovođenjem uglavnom mladih ljudi, rekreativaca i profesionalnih sportaša. Mjesec dana nakon prvog turnira, mogu slobodno rezimirati, da smo u potpunosti u tome uspjeli. Stvorili smo dobre temelje na kojima ćemo graditi i osmišljavati sljedeću turističku sezonu.
Kakva je bila situacija s financijama?
– Od Grada Zadra te gradonačelnika Zvonimira Vrančića, dobili smo potpunu i bezrezervnu podršku svim našim projektima. U financijskom pogledu, za same sportske događaje pomoglo se u skladu s trenutačnim mogućnostima Grada, tako da smo većinu toga financirali preko sponzora i donatora. No, vjerujem da ce za iduću godinu Grad značajnije pomoći i u financijskom praćenju samih manifestacija.
Sustižu li ostali sportovi, primjerice rukomet, odbojku kao najdominantniji sport na pijesku?
– Definitivno, za gledatelje je bila, a i ostat će najatraktivnija odbojka na pijesku za žene. Odbojkašice u prosjeku imaju najljepšu konstituciju tako da gledatelji, uz neosporno sportsko umijeće, mogu uživati i u tom segmentu. Ove godine napravili smo dva turnira u spomenutoj konkurenciji i to za mlađe kadetkinje i seniorke i oba su bila izuzetno uspješna. Sljedeće godine bit će još atraktivniji jer ćemo osigurati nastup nekoliko kvalitetnih odbojkaških parova iz različitih europskih destinacija.
Jaki turnir u odbojci na pijesku bio je i u muškoj konkurenciji.
– Kolovare open 2010. privukao je najbolje hrvatske parove na pijesku i prava je šteta sto zbog oblačnog vremena nije bilo više kupača, a samim time i gledatelja.
Rukomet i nogomet
Kruna ovoljetnih manifestacija bilo je i Prvenstvo Hrvatske u rukometu na pijesku.
– To smo natjecanje organizirali u suradnji s Rukometnim klubom Arbanasi. Zbog odlične organizacije i velikog broja gledatelja, dobili smo čvrsta obećanja da će Kolovare i sljedeće godine biti domaćin jednog tako prestižnog turnira.
Bio je i nogometa ne pijesku.
– U suradnji s Nogometnim klubom Arbanasi organizirali smo i prvi turnir u nogometu na pijesku, a za kraj turističke sezone pripremamo i veliki turnir u nogometu na pijesku zadarskih kvartova, gdje bi svaki kvart formirao svoju ekipu. Cilj je okupljanje svih zdravih elemenata Grada na jednom mjestu, druženje i nakon odigranih utakmica te oživljavanje zajedništva koje se u ovom divljem liberalizmu i utrci za materijalnim bogatstvima gotovo u potpunosti izgubilo.
 


Na redu su boks i nogomet


Što posjetitelje Kolovara očekuje sljedeći vikend, a što do kraja sezone?
– Ovaj vikend posjetitelje očekuje nešto doista nekonvencionalno, a iznimno atraktivno: boks na pijesku. Naime, u suradnji s BK Diabolik, prvenstveno alfom i omegom zadarskog boksa – Damirom Zdrilićem, organizirat ćemo nekoliko atraktivnih borbi boksača i boksačica na pijesku. Dodatnu atraktivnost pružit će mogućnost da se za sparing prijave i rekreativci s plaže te se okušaju s najboljim boksačima Diabolika. S već navedenim kvartovskim turnirom u nogometu završili bismo ovu afirmativnu, test sezonu na Kolovarama. Za sljedeću godinu ostaje nam dovoljno vremena da sve dodatno oplemenimo te pružimo našim sugrađanima manifestacije u kojima će doista moći uživati.




 


Dogodine međunarodni turniri


Što se planira za sljedeću godinu?
– Pripremamo bogat sportsko-rekreativni program u kojem će svoje mjesto pronaći svi zainteresirani sportaši i sportske udruge Zadarske županije, a kruna će svakako biti veliki međunarodni turniri, posebice u odbojci, rukometu i nogometu. Građanima Zadra potrebno je upravo nešto ovakvo: igralište koje mogu besplatno koristiti u rekreativne i zabavne svrhe, a vikendom uživati u sportskim manifestacijama bez naplaćivanja ulaznica. Održanjem postojeće inicijative i stalnim poboljšanjem i osmišljavanjem tehničkih detalja na samoj plaži, siguran sam da će Kolovare dobiti sasvim novo ruho i postati najatraktivnija gradska plaža, sto ona po svom položaju i konfiguraciji i zaslužuje.