Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Veliki doprinos Meštrović i Sikirić

11.08.2010. 22:00
Veliki doprinos Meštrović i Sikirić


Od četiri Zadranke, Ema je dala najviše. Žao mi je što nije postizala više koševa, jer ona to može, no zato je prednjačila u ostalim segmentima igre – kaže Periša
S pet pobjeda iz sedam susreta i osvojenim petim mjestom Hrvatska U-18 (1992./93.) reprezentacija okončala je nastup na Europskom prvenstvu divizije B (Temišvar, 29. srpnja do 8. kolovoza). Naše su košarkašice, a među njima i četiri Zadranke, krenule u Rumunjsku u nadi da će biti među prve dvije ekipe, odnosno izboriti promociju u diviziju A. No, na putu do polufinala Hrvatskoj su se ispriječile Rumunjska i Grčka.
Je li ozljedama oslabljeni sastav mogao više, upitali smo Tinu Perišu, izbornicu Hrvatske.
– S obzirom na sve nedaće koje su nas zatekle pred početak prvenstva, mogu reći da sam prezadovoljna ostvarenim. Ozljede su nam oslabile reprezentaciju, a samim tim i izglede, međutim, Hrvatska je pokazala da zaslužuje diviziju A. Dokaz tomu je pripremni turnir u Postojni gdje smo uvjerljivo nadigrale Mađarsku, dok smo od Slovenije – također iz divizije A, upisale minimalan poraz – upoznaje nas Periša.
Nakon posljednje provjere u Sloveniji, naše je juniorke čekao nastup u skupini B s Danskom, BiH i Njemačkom.
– Skupinu smo odradile odlično, o čemu svjedoče rezultati. Ipak, problem je bio što sam morala konstantno koristiti usluge šest – sedam igračica. Također, zbog hendikepa na poziciji centra, Nina Premasunac je bila naše jedino rješenje – kaže izbornica.
Uslijedio je ključni dvoboj s domaćinom. Nažalost, opet uz glavobolju uzrokovanu zdravstvenim kartonom.
– Pred ogled s Rumunjskom imale smo dva dana pauze, no većina igračica provela ih je u krevetu zbog želučane viroze. Kad tome dodamo izuzeto loše uvjete za treninge i ozljedu koljena Eme Meštrović… Ipak, ne tražim alibi. Rumunjska je odigrala odličnu utakmicu, otvorio im se šut i na kraju su zasluženo slavile.
Hrvatskoj je tada za prolaz u polufinale ostala još jedan šansa – Grčka.
– Za prolaz u polufinale trebalo nam je 16 koševa viška protiv Grčke. Da nije trebalo ganjati rezultat uvjerena sam da bi pobijedile, međutim, nismo uspjele i morale smo se zadovoljiti borbom za plasman između osmog i petog mjesta.
Uvjerljivim izdanjima protiv Finske i Danske Hrvatice su europsku B smotru zaključile kao peta od 16 reprezentacija. U Perišinoj ekipi značajnu ulogu imale su košarkašice Zadra, posebice Ema Meštrović.
– Od četiri Zadranke, Ema je dala najviše. Žao mi je što nije postizala više koševa, jer ona to može, no zato je prednjačila u ostalim segmentima igre. Bila je sjajna u obrani, skokovima, asistencijama i ukradenim loptama. Uz Ninu Premasunac ponijela je ogroman dio tereta i pokazala se kao ugodno iznenađenje. Veseli me i nastup Glorije Sikirić koja je ulazila s klupe i svaki put unosila svježinu i dizala ritam našoj igri. Svoj su posao korektno odradile i Josipa Sesar i Sanja Kovačević, no malo su igrale za nekakvu konkretniju analizu. S druge strane, moram naglasiti i pohvaliti njihov, kao i angažman ostalih igračica s klupe. Ukupno gledajući, oduševljena sam zalaganjem na treninzima i pozitivnim odnosom svih djevojaka. Da smo imali malo više sreće u križanju skupina, Hrvatska bi izborila diviziju A.
 


Zadranke u brojkama


Na Europskom prvenstvu divizije B nastupile su četiri košarkašice Zadra: Ema Meštrović, Glorija Sikirić, Josipa Sesar i Sanja Kovačević. Najzapaženiju rolu imala je Meštrović koja je u sedam utakmica ostvarila prosjek od 8.6 koševa, 5.9 skokova, 3.4 asistencije i isto toliko ukradenih lopti. U posljednja dva segmenta Meštrović je predvodila Hrvatsku reprezentaciju, dok je po broju ukradenih lopti druga na prvenstvu. Kao jedna od nositeljica igre na parketu je u prosjeku provodila 36.7 minuta.
Glorija Sikirić je za 21.3 minute po utakmici ubacivala 7.3 koša, a u rubrici skokova i asistencija upisala 2.7, odnosno 1.3.
Josipa Sesar i Sanja Kovačević nastupe su ubilježile u posljednja četiri dvoboja. Za manje od pet minuta po susretu zabijale su 1.5 i 1.3 koša.




 


Zadar počinje pripreme


S pripremama za sezonu 2010./11. košarkašice Zadra započinju 16. kolovoza, dok ih prvi A-1 ligaški dvoboj očekuje 16. listopada. Prema riječima Branimira Peričića, pomoćnog trenera, u prvenstvo će ući oslanjajući se poglavito na vlastite snage.


 


Rezultati i redoslijed


Rezultati Hrvatske, skupina: Danska 73:52, Bosna i Hercegovina 67:46, Njemačka 63:48; četvrtfinalna skupina: Rumunjska 60:80, Grčka 64:78; za plasman 5. – 8. mjesta: Finska 78:64, Danska 78:48.
Redoslijed: 1. Rumunjska, 2. Nizozemska, 3. Grčka, 4. Bjelorusija, 5. Hrvatska, 6. Danska, 7. Finska, 8. Engleska, 9. Njemačka, 10. Crna Gora, 11. Portugal, 12. Izrael, 13. Estonija, 14. Švicarska, 15. Bugarska, 16. Bosan i Hercegovina, 17. Luksemburg, 18. Škotska.