Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ante Gotovina počasni građanin Zemunika

11.08.2011. 22:00
Ante Gotovina počasni građanin Zemunika


Svečanu prisegu na sjednici su dala dva nova vijećnika – Milorad Matić i Gruica Višić iz SDSS-a, koji su također pozitivno glasovali o dodjeli počasnog priznanja Gotovini


Vukovar ga ne želi, Split je neodlučan dok je Zemunik objeručke prihvatio prijedlog da se general Ante Gotovina, nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, proglasi počasnim građaninom Zemunika, jednoglasno na 10. sjednici Općinskog vijeća održanoj u srijedu navečer.
Priznanje će se uručiti Gotovininoj obitelji 19. kolovoza na svečanoj sjednici u povodu Dana općine i blagdana Kraljice Mira – kraljica Hrvata.
– Generalov brat Bore Gotovina nam je dao pristanak te zahvalio Općinskom vijeću i svim Zemuničanima za podršku, kao i za našu namjeru da ga proglasimo počasnim građaninom. Bore Gotovina će osobno nazočiti na svečanoj sjednici, kaže zemunički načelnik Josip Marušić.
Prije odluke o dodjeli javnih priznanja svečanu prisegu su dala dva nova vijećnika – Milorad Matić i Gruica Višić, izabrani s liste SDSS-a, koja je bila jedina ponuđena lista, na dopunskim izborima prije mjesec dana. Od srijede navečer Općinsko vijeće Zemunika umjesto 11 vijećnika ima ukupno 13 vijećnika (7 HDZ, 3 HSP, 2 SDSS, 1 HSS).
Svi za, nitko protiv ili suzdržan
– Pod predsjedanjem predsjednika OV-a Ivice Šarića glasovanje je bilo u paketu, za počasnog građanina Antu Gotovinu i za dodjelu pet godišnjih nagrada. Svi su vijećnici podigli ruke “za”, među njima i vijećnici srpske nacionalne manjine. Dakle, nitko od 11 nazočnih vijećnika nije bio “protiv” ili “suzdržan”. Opravdano su nedostajala dva vijećnika, Milivoj Krnčević (HSP) i Pave Alvir (HSP), pojašnjava načelnik.
Matić i Višić priklonili su se tako većini i u paketu s ostalim prijedlozima, zajedno sa šest nazočnih vijećnika HDZ-a, dva HSP-a i jednog HSS-a, glasovali za prijelog o proglašenju Gotovine, koji je u Haagu nepravomoćno osuđen na 24 godine zatvora, počasnim građaninom.
Zemuničani su, inače, prošlog ljeta izišli na prijevremene izbore, na kojima su koaliciju HSS-a i HSP-a zamijenili vlašću HDZ-a. Vijećnici koalicije HSP-HSS su podnijeli ostavku upravo kako bi raspuštanjem Vijeća spriječili održavanje dopunskih izbora za dvoje vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine koje je Vlada RH, kao i dopunske izbore za zamjenika načelnika Općine, bila raspisala za 13. lipnja prošle godine. Na prošlogodišnjim izborima na koje su izašla tek 42 birača od 628 upisanih, izabran je samo zamjenik načelnika, pripadnik srpske nacionalne manjine – Dragan Daničić (SDSS). Prije mjesec dana na dopunskim izborima izabrani su Matić i Gruica, uz izlazak tek 33 birača.
Iznimne zasluge za obranu
Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja prijedlog za počasnog građanina je predao bivši vijećnik Vinko Fabijan, djelatnik zadarske Odvodnje.
– Naglašavam da će general Gotovina zbog svojih iznimnih zasluga za uspostavu i očuvanje samostalne Republike Hrvatske uvijek za Zemuničane ostati heroj, bez obzira na hašku presudu. Hrvatski general Gotovina ima iznimne zasluge i logično je da Zemunik na taj način izrazi potporu heroju Domovinskog rata. Smatram da je ovo priznanje Zemunika heroju Domovinskog rata prikladno i ističe one vrijednosti na kojima je herojski Zemunik stekao svoju slavu u obrani hrvatske grude, zaključio je Josip Marušić.
General Ante Gotovina već je proglašen počasnim građaninom Zadra, Benkovca, Biograda na Moru, Solina, Omiša, Zagvozda, Stare Gradiške…


Pet godišnjih nagrada




Općinsko vijeće, osim priznanja počasnog građanina Anti Gotovini, jednoglasno je prihvatilo svih pet prijedloga za dodjelu godišnjih nagrada. One će se na svečanoj sjednici dodijeliti KUD-u Sveta Kata predsjednika Marka Alvira, ženskoj klapi Kandelora umjetničke voditeljice Martine Stipčević, č.s. Ladislavi Terzić, vlasniku mesarsko-trgovačkog obrta Mladenu Paleki i Udruzi za terapijsko jahanje “Vihor”, koja djeluje u sklopu Doma za odrasle osobe u Zemuniku.