Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tartarovo kuharsko novinstvo

11.08.2011. 22:00


Božo Tartaro, stvaratelj  ninskih jela.  Poboljšivač  zadarskih jestvenika.  Uglavitelj  kuharskog  novinstva,  inovator kako  sam za sebe kaže, inače  gušticir konjskog jahanja,  oduševio me neki dan spravljajući njoke od hobotnice  u svojoj gostionici Branimir  u Ninu. Jelo koje najbolje  otkriva onovremenski  muzgovni hipermanganski nenadmašni okus divlje hobotnice. Okus podliven začinskim biljem ninskog areala,  a dosoljen mirodijama, koje  poznaju samo bolji spravljači ninskog šokola.
Ovi kolutići mogu se uspoređivati tek s kopanim  ravnokotarskim pužima  spravljenim na vlaški i  umočeni u preljev od vrške  kvasine, briševskog ulja i  ninske soli u čijoj otopini  grbljanska ljekovita i aromatična tratina pušta sve svoje  čarobne okusne i životne  čestice. Tako me i njoki od  najstarijeg morskog stvora  nastanjenog u ninskoj laguni vraćaju u prapovijest.
Naši preci izmjenjivali su  svoj oskudni jestvenik časteći se čas s trakom od  mušuna, čas sa stopalom  puža. Taj bezvremenski  doživljaj mekušca uokviren  novim rješenjima izvrsnog  savura spremljenog od  svježe ribe ulovljene u vrši  našeg gospodara.
Taj savur kojeg sam kušao  jako je užitan. Na granici je  tek ulovljene ribe koju su  marinirani sastojci počeli  priređivati za potrošnju u  razdoblju od mjesec dana, a  da ne izgubi ni malo od  svojih svojstava svježine i  morske divljine.
Novost je i škarpun ili glavoč lešo iz buža ninskog  podmorja za koje zna samo  Božo i Božja providnost.
Gospodar priprema i nekoliko jela koja će značiti  prevrat u ugostiteljskoj ponudi zadarskog kraja.  Sušena raža i drhtulja na  domaćim jajima. Raspolučeni divlji lubin pečen u  slanoj odori punjen šokolom. Sva ta jela su iz tzv.  divlje morske ponude i ne  dostižu cijenu veću od 40 kn  po obroku. Reći ćete dragi  čitatelji, mogao si Bage  mučat i uživat, i hoću ako se  i vi ne biste  drznuli kušati.
Vaš Bage