Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lakše se prodavala politika, nego motika

Autor: Velimir Brkić

11.08.2013. 22:00
Lakše se prodavala politika, nego motika

Foto: Velimir BRKIĆ



Europska praksa uopće ne poznaje fiskalizaciju. Tamo se zna za što imaš odobrenje i time se možeš slobodno baviti, a ako kontrola pokaže da si išao preko toga, moraš očekivati drastičnu kaznu. Reda doista mora biti, ali u svemu, i neka važi za sve, poručio je Šime iz Splita


Dvadesetak tisuća posjetitelja u subotu nije moglo ništa zaustaviti da pohode stogodišnji Benkovački sajam, međutim, najave “oluje svih oluja” u Hrvatskoj, a još više Linićeva fiskalizacija ipak su prorijedili štandove, prodavače, nakupce i švercere.
– Pogoduje se isključivo trgovačkim lancima, žele nas uništiti, sasvim zatrti. Kako ću djecu hraniti i školovati. Ne može se samo po nama malima, jada se jedna od rijetkih Janjevki iz Kistanja koja prodaje ispred kombija na istočnom dijelu sajma kojeg uglavnom “okupiraju” Janjevci s odjećom i obućom.
Na velikom prostoru sajma u subotu je jednostavno nedostajalo zasigurno dvjestotinjak štandova i drugih uobičajenih prodajnih mjesta.
Šime iz Splita ima trgovački obrt, s prodajom u trgovini, i tamo je već opremljen fiskalnom kasom. No, obvezu da je ima i na štandu na sajmu nije sklon prihvatiti.
– Europska praksa uopće ne poznaje fiskalizaciju. Tamo se zna za što imaš odobrenje i time se možeš slobodno baviti, a ako kontrola pokaže da si išao preko toga, moraš očekivati drastičnu kaznu. Reda doista mora biti, ali u svemu, i neka važi za sve, poručio je.
Bez obzira na sve mnogi su pustili brigu na veselje, piju, pjevaju, ojkaju, sviraju pa i igraju i kolaju.
Više se na sajmu komentirala vremenska i političko-gospodarska situacija nego što se prodavalo i kupovalo… Lakše se prodavala politika, nego motika.