Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Fakultet, pa u avion

Autor: Siniša Klarica

11.08.2013. 22:00
Na Fakultet, pa u avion

Foto: Siniša KLARICA



David Knežević iz Škabrnje, Filip Živaljić i Anamaria Ćurković iz Zadra te Jakov Buturić iz Sali, prošli su selekciju za buduće pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva


David Knežević iz Škabrnje, Filip Živaljić i Anamaria Ćurković iz Zadra te Jakov Buturić iz Sali, prošli su selekciju za buduće pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Naime, u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku završilo je selekcijsko letenje kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote. Sudeći po prijašnjim izjavama voditelja selekcije i nastavnika letenja bojnika Nenada Hasneka, riječ je o jednom od ponajboljih naraštaja Pilotske škole do sad. Tijekom praktične letačke obuke na avionu ZLIN 242 L polaznici su pod stručnim vodstvom nastavnika letenja usvajali sadržaje temeljnih manevra aviona na zemlji i u zraku  koji uključuju: vožnju, polijetanje, slijetanje, zaokrete, akrobacije i to sve kroz samo 9 sati naleta. Završni čin selekcijskog letenja su ispitni letovi s ispitivačem koji procjenjuje stupanj usvojenosti pojedinih elemenata letenja kod kandidata, a konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi stručno povjerenstvo HRZ i PZO. 
Kandidati koji zadovolje tražene kriterije nastavljaju studij na Fakultetu prometnih znanosti, smjer aeronautika, gdje usvajaju teorijske sadržaje, nakon čega se vraćaju u Zemunik gdje započinju temeljnu letačku obuku na avionu ZLIN 242 L.