Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Toto Bergamo Rossi nadgleda obnovu ljetnikovca

Autor: Andrina Luić

11.08.2013. 22:00
Toto Bergamo Rossi nadgleda obnovu ljetnikovca


Najpoznatiji talijanski restaurator Toto Bergamo Rossi je nakon uvida u stanje dvorca Lantana u Sutomišćici odlučio prihvatiti ponudu vlasnika dvorca, farmaceutske tvrtke Ergomed, da se obnova odvija pod njegovim stručnim nadzorom. Nakon obnove stari dvorac će opet biti mjesto okupljanja, Ergomed će dovoditi poslovne partnere na stručne skupove, a bit će otvoren za izložbe, koncerte, promocije…


Toto Bergamo Rossi, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih restauratora, autoritet za renesansu i barok, te jedan od predsjednika neprofitne zaklade Venetian Heritage, nadgledat će obnovu ljetnikovca Lantana u Sutomišćici. Potvrdila nam je to Branka Duvnjak iz tvrtke Ergomed koja je prije šest godina kupila sutomiški ljetnikovac koji je, prema riječima slavnoga Bergama Rossija, “biser barokne ladanjske arhitekture na hrvatskoj strani Jadrana”.
Priča o ljetnikovcu Lantana vraća nas u 17. stoljeće, kada je obitelj grofa Marcantonia de Lantane, graditelja ljetnikovca, iz Bergama u Italiji došla u Zadar.
-Iako Lantane nisu hrvatskoga podrijetla, mnogi dokumenti iz 18. i 19. stoljeća svjedoče o njihovoj velikoj ljubavi i opredijeljenosti za kraj u koji su se doselili. Tako je, primjerice, Giuseppe Lantana bio pripadnik Narodne stranke, zalagao se za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom, bio je član Matice dalmatinske koja se isticala u promicanju patriotskih osjećaja te osnivač Dalmatinskog spužvarsko-koraljskog društva koje je djelovalo na otocima Zlarinu, Prviću, Krapnju, Kapriju i Žirju te uvelike unaprijedilo standard života tamošnjeg stanovništva. Njegova supruga, grofica Amalija, dobila je odlikovanje za utemeljenje društva Domoljubne zadruge dalmatinske, osnovanog u Zadru 1878. godine, koje je sudjelovalo u skrbi i njezi vojnika ranjenih u sukobima u Bosni te pružalo pomoć ratnim invalidima, udovicama i siročadi. To društvo zadarskih žena iz viših slojeva utemeljeno je prema standardima Ženevske konvencije te je priznato kao prva organizacija Crvenog križa na jugoistoku Europe, podsjeća gospođa Duvnjak i napominje da je ljetnikovac u 18. i 19. stoljeću bio jedno od središta gospodarskog, političkog i kulturnog života grada Zadra i cijele regije.
Na prvi pogled čini se da se u proteklih šest godina s ljetnikovcem nije događalo ništa. Barem ne što se tiče početka obnove, međutim, gospođa Duvnjak kaže da su prvih nekoliko mjeseci nakon kupnje samo čistili ljetnikovac, okolne zgrade i vrt od stvari i nabujale vegetacije.
-Potom smo od daljnjeg propadanja zaštitili zgradu, zatvorili oštećene prozore i ostale otvore, očistili i popravili žljebove iz kojih se niz i u zgradu slijevala kiša, prikupljeni su, popisani i pohranjeni svi dijelovi zgrada, vrtne arhitekture, kapelice koji su bili slomljeni i razbacani u vrtu. Uza stručni nadzor Konzervatorskog zavoda u Zadru, grupa zadarskih arhitekata izradila je projekt prve faze obnove u kojem je bila predviđena restauracija jednog dijela kompleksa, prednjeg zida ljetnikovca s pripadajućim stambenim i gospodarskim prostorijama, a obnova glavne zgrade bila je planirana za drugu fazu. Tri i pol godine nakon kupnje dobili smo lokacijsku dozvolu za prvu fazu, ali u međuvremenu smo čuli za Tota Bergama Rossija i zakladu Venetian Heritage te donijeli odluku da za savjetnika u obnovi pokušamo angažirati gospodina Rossija, što je on nakon detaljnog proučavanja materijala i obilaska ljetnikovca prihvatio, kaže gospođa Duvnjak te naglašava da su pod Rossijevim nadzorom arhitektonski ured Remik i građevinski ured Repac iz Rijeke, te uz konzultacije s Igorom Miletićem, ravnateljem Konzervatorskog zavoda u Zadru, izradili novi projekt obnove Lantane kao jedinstvene cjeline. Projekt je nedavno predan na odobrenje Odjelu za dokumente prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije i u Ergomedu se nadaju da će, unatoč velikoj zauzetosti oko legalizacije, projekt Lantane biti revidiran i odobren u odgovarajućem roku, a o tome ovisi i početak radova. Rossi je inače poznat u svijetu, o njemu piše Vanity Fair, dio je ne samo talijanskog nego i svjetskog jet-seta ali i veliki autoritet kao restaurator.
Branka Duvnjak, koja je u Ergomedu, među ostalim, zadužena za projekt Lantana rekla nam je kako se nadaju da će glavnina radova trajati dvije godine, a cijena još uvijek nije u potpunosti poznata jer su izvedbeni projekt i troškovnik u pripremi.
-Svjesni smo toga da troškovi neće biti mali, što će jednim dijelom diktirati i tempo obnove, ali s projektom Lantana namjeravamo se javiti na neki od natječaja Europske unije za zaštitu kulturne baštine i na takav način namaknuti dio novca, objašnjava.
Na naše pitanje kakva budućnost Lantanu čeka u novom životu, gospođa Duvnjak odgovara:
-Lijepa, mirna, dostojna njene prošlosti i bogata kulturnim sadržajima. Velika nam je želja s Lantanom promovirati kulturne vrijednosti i nasljeđe ovih prostora na koje je snažno utjecala Mletačka Republika, a imamo dojam da je to zanemareno te ponekad tretirano kao nešto tuđinsko, što nema puno veze s hrvatskom poviješću. Želja nam je da Lantana opet bude mjesto kulturnih, stručnih i ostalih društvenih zbivanja – mjesto susreta ljudi iz Hrvatske, Europe i svijeta koji će znati cijeniti i uživati u njenoj ljepoti i ozračju. U Lantanu ćemo dovoditi naše poslovne partnere, organizirati stručne skupove, a u suradnji s lokalnom zajednicom koncerte, izložbe, promocije…, najavljuje Branka Duvnjak.