Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Medvjedicu s troje mladunčadi napao čopor vukova

Autor: Irena Jurjević

11.09.2008. 22:00
Medvjedicu s troje mladunčadi napao čopor vukova


– Odlazio sam taman kući, kada sam čuo da nešto urla ‘aaaaaaaaa’. Brat mi viče da ne idem sam, a žena hoće samnom. Uzeo sam pušku i vidio medvjedicu i jedno rastrgano mlado. Opalio sam metak u zrak, ali je medvjedica i dalje išla prema meni. Bila je ko’ po’ auta! -prepričava 66-godišnji Zoran Lukić koji je u blizini svoga šljivika u Maloj Popini kraj Gračaca u četvrtak popodne imao poprilično neugodan susret s medvjedicom i njezinim mladima. Ipak, sve je na kraju dobro završilo, no po pozivu policije otkrivena je prava medvjeđa obiteljska drama koja se tog dana odvijala u blizini Lukićevog šljivika.
Pretpostavlja se da je medvjedicu i njezina tri medvjedića napao čopor vukova. Jednog medvjedića mama je uspjela spasiti, drugi je od straha preskočio dvometarski zid i upao u gusternu, a trećeg su nažalost rastrgali vukovi. Maleni medvjedić u vodi dubokoj metar i pol plivao je nekoliko sati i bio je već na izmaku snaga kada su stigli spasioci, a među njima Igor Hak, upravitelj Šumarije Gračac:
– Kada sam prilazio tom mjestu čuo sam medvjeđi plač, što je značilo da se nešto gadno događa. Jedan medvjedić je bio rastrgan, a iz jedne gusterne visoke dva metra čulo se medvjeđe jaukanje. Mali medvjedić star 5-6 mjeseci plivao je u vodi dubokoj oko metar i pol. Bio je već na izmaku snaga pa su spasioci uzeli dvije grane i spustili ih u gusternu kako bi se imao za što držati. Tada je već prestao plakati jer se osjećao sigurnije, kazao je Hak koji je potom otišao po ljestve i spustio ih u gusternu. U blizini je kružila i medvjedićeva majka koja je svako malo lupkala po kamenju kako bi dala znak mladuncu kako je tu, no medvjedić je bio uplašen i nije htio izaći van sve dok su spasioci u blizini. Ipak, sutradan ujutro kad su ponovno došli kod gusterne medvjedića više nije bilo.
Sveukupno medvjedica je bila s tri medvjedića i vjerojatno je s njima došla zbog obližnjeg šljivika, kazuje Hok, dodajući i to kako je vjerojatno napao čopor vukova, a trojicu medvjedića je bilo jako teško obraniti. Ipak, nije isključena niti mogućnost da je da je medvjedicu napao i mužjak medvjeda, no to se obično događa samo u vrijeme parenja.
Inače, za medvjediće je ovo bio crni tjedan u okolici Gračaca. Naime, prije nekoliko dana jednog je udario vlak, pa se tako, da spomenuti medvjedić nije sretno izbavljen iz gusterne brojka umalo nije popela na tri.
Tijelo nastradalog medvjedića bit će prebačeno na Veterinarski fakultet kako bi se obavile daljnje pretrage.