Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pinelovo otkriće Amerike

11.09.2010. 22:00


Došao je Pinelo iz Amerike! Tako zovu Zadranina Vinka Fatovića. Američki pukovnik u miru. Koračao putovima velikana Kreše Ćosića u Utahu.
Prije negoli je otišao na svoj Sestrunj, rešetali smo ga pitanjima.
Spremno je odgovarao. Što jedete i pijete u Americi, pita ga Luka? A, svega, lijeno odgovara Pinelo.
Talijanci imaju svu silu pizza i tjestenine, ali to nije najbolje. Uvoze svoje maslinovo ulje i vina, ali najviše jedu najbolje američke stekove, piju svoje lambrusco i sicilijansku marsalu, pa sireve iz Sardinije, ribu iz Italije i Grčke, u najnovije doba najčešće onu iz kaveza.
Pinela sam stavio na veliko iskušenje kada sam ga pitao, mogu li Hrvati u Americi naći dobru janjetinu, pojesti podlanicu, kušati neretvanski brudet od žaba, jegulja i liske ili pak kaljski brudet od gruževine.
Teško, kaže Pinelo. Od ribe nema naše srdele, škarpine, kovača i lubina. Imaju neke snipes, ali nije ni blizu našoj podlanici. Ali s lososom, sabljarkom i tunom amerikanci nam se dobro suprotstavljaju, kaže Pinelo.
U brudetu, posebno od ugora teško da imamo premca u cilome svitu, a za dobru janjetinu njujorčani moraju potegnuti do Buffala, do 2.600 km na zapad.
Ali ta janjetina je od krupne ovce i teško da se može staviti uz bok naše pramenke.
U pićima Amerikanci su najjači. Sva sila dobrih vina iz Francuske, Italije, Portugala sa sirevima, pa vlastita vina čak i od Hrvata iz Kalifornije.
Naši proizvodi uglavnom se nađu u Astoriji, New Yorku, gdje obitavaju Hrvati. Dobri kuleni, kobasice, kastradine i pancete, tek poneko vino, češće maraskino.
Zahvalni smo Pinelu na ovom razgovoru, kako bismo znali cijeniti naša jela i pića.
Vaš Bage