Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mladi Galovca jaki u humanosti

11.09.2011. 22:00
Mladi Galovca jaki u humanosti


Jakov Rubido iz Karlovca, dječak koji je nažalost izgubio bitku s teškim oblikom leukemije, sada bi imao 14. godina. Humanitarni Bartol fest održan je njemu u čast, ali i s ciljem da se preko udruge “Jak kao Jakov” pomogne obiteljima čija djeca boluju od malignih bolesti, navela je studentica Kristina Gulan


Jakov je bio  sportaš, volio je pjesmu,  ples, fotografiju. Volio je  vitezove, a i sam je postao  vitezom. Neka neizmjerna  hrabrost ovog dječaka i  njegov osmijeh na licu,  kojeg nije skidao niti u  najtežim i najbolnijim trenucima, svima budu životna inspiracija. Nasmijani  dječak, u čiju su se borbu  protiv opake leukemije  uključili mnogi, preminuo  je u listopadu prošle godine u Zagrebu.
Ovim je riječima u subotu predvečer ispred župne kuće u Galovcu započeo šesti po redu Bartol  fest, humanitarni festival  duhovne glazbe, meditacije, glume i zabavnog programa.
– Jakov Rubido iz Karlovca, dječak koji je  nažalost izgubio bitku s  teškim oblikom leukemije,  sada bi imao 14. godina.  Humanitarni Bartol fest  održan je njemu u čast, ali  i s ciljem da se preko  udruge “Jak kao Jakov” pomogne obiteljima čija djeca boluju od malignih bolesti. Dakako, i kao poticaj  zdravoj djeci da sudjeluju  u raznim sportskim, kulturnim i kreativnim događanjima, navela je studentica Kristina Gulan, alfa i omega manifestacije,  potičući nazočne da za  simboličnih 10 kuna sudjeluju u humanitarnoj  tomboli čiji će prihod  uplatiti udruzi “Jak kao  Jakov”.
 Jedinstveni festival
Ovaj jedinstveni festival  koji organizira Kreativna  radionica djece i mladeži  župe Sv. Mihovila, prigodnim slovom je otvorio  župnik don Stanislav Wielinski, Poljak sa sjevera  Poljske.
– Priređujemo Karmel  fest za Gospu od Karmela  koja se posebno štuje jer se  u župnoj crkvi sv. Mihovila, izgrađenoj 1760. godine, nalazi oltar Gospe  Karmelske s kipom te Bartol fest u čast apostola  Bartola, zaštitnika naše ranokršćanske crkve na lokalitetu Crkvina, objašnjava svestrana kreativka i  volonterka Lucija Luca  Gulan podsjećajući kako  su njihove dosadašnje humanitarne akcije bile namijenjene za djecu u Ruandi, za djecu s posebnim  potrebama iz zadarskog vrtića Latica te za darove  starijim i bolesnim župljanima.
Ta djeca i mladež pjevaju  i na nedjeljnoj misi i blagdanima te sudjeluju na  Zlatnoj harfi. Zahvaljujući  domišljatosti i svestranosti  u realizaciji talenata koje  su ujedinili i oplodili u  radionici župne kuće, svoje ideje nastoje uprihoditi  kako bi nesebično pomogli  potrebnima.
– Mi smo složna i vesela  družina mladih volontera,  entuzijasta i vjernika, djeca Božja: Kristina Gulan,  Anđelo i Anđela Kvartuč,  Laura Kovač, Božena i  Marija Birkić, Antea  Kožul, Anđela Bučić, Darija i Mihaela Čakarun,  Marija Šare, Kikica, Marko, Marija, Iva, Barbara i  Martina Gulan, Ana i Ante  Burčul, Valentina, Luca i  Katarina Šare, nabraja Luce.
Galovačka “glumačka  akademija”
– Želimo svijet učiniti  ljepšim i uspješnijim, biti  kreativni, pomagati drugima, biti s dobrim prijateljima, govori Lucija Gulan dodajući da je ta radionica i njihova “glumačka  akademija”. Pred obljetnicu  500 godina prvog pisanog  spomena Galovca predstavljaju stare običaje na festivalu, sami smišljaju glumačke uloge, pjevaju, sviraju, surađuju i s mjesnim  KUD-om Sv. Mihovil.
Šesti Bartol fest započeo  je prigodnom recitacijom  Valentine Šare i pjesmom  koju su otpjevale Martina,  Barbara i Iva Gulan. Potom  je izveden prvi igrokaz  “Naše malo misto” koji je  kod nazočnih Galovčana  izazvao salve smijeha i  pljeska. Šteta što se u gledalištu na otvorenom okupilo tek 100-tinjak, uglavnom mlađih žitelja Galovca  koji broji 330 domaćinstva i  1.300 žitelja.
Meditaciju je predvodila  Luca nakon čega su pjevali  Marko i Antea, a recitirali  Ana i Tonči. Pjevački nastup Kreativne radionice s  duhovnim pjesmama pratio  je mlađahni glazbeni sastav  kojega čine Filip, Josip, Luka, Mihovil, Marko i Laura,  a sve je začinio pjevački  duo u sastavu Marija i  Božena Birkić te recitacija  Lucije Šare, nabrajala je  prva galovačka kreativka  Kristina Gulan koja vjeru  shvaća kao poticaj čovjeku  da čini dobro.
Na samom kraju izveden  je dobro uvježban igrokaz  “Problemi današnjice i današnjeg društva”, dok je  KUD Sv. Mihovil voditeljice Danice Smolić Ročak  izveo nekoliko domaćih,  narodnih napjeva.