Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na Bravarićima oboren hrvatski rekord golim lukom

11.09.2011. 22:00
Na Bravarićima oboren hrvatski rekord golim lukom


Prvenstvo u Novigradu se može pohvaliti i novim hrvatskim rekorderom Robertom Potrkačem, koji je s 1.294 kruga golim lukom oborio stari hrvatski rekord


Prošlog vikenda se u Novigradu održavalo Prvenstvo Hrvatske u metnom streličarstvu u organizaciji streličarskih klubova SK Zadar iz Zadra i SK Kroatan iz Novigrada u suradnji s Hrvatskim streličarskim savezom (HSS). U subotu se na Bravarićima na igralištu NK NOŠK-a okupilo 75 streličara iz 18 hrvatskih klubova. Na otvorenju ih je pozdravio Dražen Furdi, direktor natjecanja i predsjednik SK Zadra.
– Zahvaljujem što ste došli u ovolikom broju, zahvaljujem glavnom pokrovitelju, Općini Novigrad i NK NOŠK te vinariji Figurica, rekao je Furdi.
Prvenstvo je službeno otvorio Martin Gospić, zamjenik načelnika Općine Novigrad, istaknuvši da mu je izuzetno drago da se streličarska natjecanja već niz godina održavaju u općini Novigrad. Naime, u Novigradu je od 2005. do danas održano ukupno 7 natjecanja u streličarstvu, od čega su najznačajnija dva prvenstva Hrvatske za odrasle i dva prvenstva Hrvatske za djecu do 14 godina.
Kako kaže Furdi, sa streličarstvom je i počeo u Novigradu.
Vidjeli smo da je u Novigradu registriran SK Kroatan, no nije imao djelatnost pa smo ga Mario Jušić i ja pokrenuli i skupili su se članovi. Tek smo prošle godine osnovali i klub u Zadru, tako da ta dva kluba funkcioniraju gotovo kao jedan, kazao je Furdi.
Na prvenstvu su sudjelovali kadeti, juniori, seniori ili veterani iz streličarskih klubova: Agram, Brinje, Cekin, Dubrava, Frankopanski streličari, Grebengradski streličari, Grofovi konjski, Katarina Zrinska, Kuna, Maura Kal, Oroslavlje, PSK Zagreb, Rijeka, Samobor, Sesvete, Sisak, Sunja i Zadar. U subotu je odigrano kvalifikacijsko natjecanje u disciplini FITA 144, a jučer su se u eliminacijskim borbama streličari borili za naslov prvaka Hrvatske. Sve se održavalo pod budnim okom sudaca Miroslava Villija i Zdenka Videca.
Što su se mete više približavale, natjecanje je bilo neizvjesnije. A Prvenstvo u Novigradu se može pohvaliti i novim hrvatskim rekorderom Robertom Potrkačem, koji je s 1.294 kruga golim lukom oborio stari hrvatski rekord. Najboljima su medalje uručili Goran Ahel, glavni tajnik HSS-a, Dorijan Močinić, član Upravnog odbora HSS-a te Dinko Denona, predsjednik Streličarskog kluba Kroatan. Članovi SK Zadra Darko Polić, veteran složenim lukom i Svan Riedl, veteran zakrivljenim lukom odnijeli su naslove prvaka Hrvatske u svojim kategorijama. Zlatko Glavanović iz SK Dubrava Zagreb osvojio je svoj 15. naslov prvaka Hrvatske u disciplini FITA na otvorenom.
Organizatori i sudionici Prvenstva na kraju svega su bili jako zadovoljni.
U godinu dana smo narasli na dvadesetak članova. Svaki početak je težak, oprema i mete su skupe… No, svi su članovi angažirani i dali su sve od sebe u organizaciji natjecanja. S ovim natjecanjem smo dobili „zraka” za pojačanje kluba. Želimo privući mlade streličare i popularizirati streličarstvo u ovom dijelu Dalmacije, rekao je Darko Polić koji je ujedno i tajnik SK Zadra.