Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bravo Roko!

Autor: Irena Jurjević

11.09.2012. 22:00
Bravo Roko!


U ekipnom natjecanju, među deset reprezentacija hrvatska ekipa je zauzela treće mjesto i dobila brončanu medalju
Učenik trećeg  razreda Gimnazije Franje  Petrića Roko Žaja vlasnik  je brončane medalje na 6.  srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi nedavno  održanoj u švicarskom gradu Solothurnu, ali i ponosni član hrvatske reprezentacije koja je osvojila  treće mjesto u konkurenciji  od deset zemalja.
– Poljska, Njemačka i  Mađarska su zemlje s velikom matematičkom tradicijom, a naši učenici su  na ovom natjecanju pokazali da su kvalitetni i da  se nalaze među boljima,  kazao je Ilko Brnetić iz  Hrvatskog matematičkog  društva koji je sudjelovao u  pripremama učenika za  natjecanje. 
U ekipnom natjecanju,  među deset reprezentacija  hrvatska ekipa je zauzela  treće mjesto i dobila  brončanu medalju. U pojedinačnom natjecanju gdje  je svaki natjecatelj, od  sveukupno njih 60,  rješavao zadatke za sebe  Roko Žaja po kvaliteti je  zauzeo mjesto u drugoj četvrtini natjecatelja. Naime,  na ovakvim natjecanjima  podjela medalja je malo  drugačija od one na koju  smo navikli u sportu.
Rokov otac Marino Žaja  kazuje kako je najbitniji dio  u njegovom školovanju odigrala do četvrtog razreda  osnovne škole njegova prva  učiteljica. Kasnije  su u višim razredima uslijedila  županijska i  međužupanijska  natjecanja gdje je  uvijek išao do kraja i osvajao prva,  druga i treća mjesta:
– Roko otada ide  na natjecanja. To je  Božji dar, jednostavno dobijete  nešto s čim se rodite i s time idete  dalje, pojašnjava  Marino Žaja, uz  smiješak dodajući kako Roko nikako ne izgleda kao  “klasičan” matematičar:
– Visok je 1.92 metra i  ima 90 kilograma. Sedam  godina je trenirao rukomet,  a i danas je dosta angažiran  u sportu, pojašnjava.
Na 6. srednjoeuropskoj  matematičkoj olimpijadi  hrvatski učenici Mislav Balunović i Mihael Marović su  u pojedinačnom dijelu natjecanja osvojili i dvije srebrne medalje. Šesta po redu  Srednjoeuropska matematička olimpijada održavala  se od 6. do 12. rujna u  švicarskom gradu Solothurnu, a na njoj su Hrvatsku  predstavljali Erik Banek (2.  razred), Vlatko Crnković  (2. razred) i Mihael Marović (3. razred) iz zagrebačke XV. gimnazije te  Mislav Balunović (2. razred) iz Gimnazije Matije  Mesića u Slavonskom Brodu, Aleksandar Bulj (3. razred) iz Gimnazije Andrije  Mohorovičića u Rijeci i Roko Žaja (3. razred) iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru, priopćilo je vodstvo  hrvatskih natjecatelja. Voditelji ekipe bili su Tonći  Kokan i Stipe Vidak.
Sljedeće godine 7. srednjoeuropska matematička  olimpijada održat će se u  Veszpremu u Mađarskoj.