Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čuva li se mjesto referenta u zadarskoj Elektri za Vesnu Sabolić?

Autor: Suzana Bandić

11.09.2012. 22:00
Čuva li se mjesto referenta u zadarskoj Elektri za Vesnu Sabolić?

Foto: Filip BRALA



– Iako se bavim politikom, smatram kako imam potpuno pravo, jednako kao i svaki drugi građanin natjecati se za bilo koje radno mjesto za koje imam sve uvjete. O svemu ću se opširnije očitovati nakon što natječaj bude zaključen bez obzira kako on bude okončan, rekla je Sabolić ironično dobacivši: “A što bi tek bilo da sam se javila za mjesto direktora?!”
Sumnjajući kako je natječaj za radno mjesto referenta u zadarskoj Elektri namješten za Vesnu Sabolić, predsjednicu Županijskog odbora HNS-a te da je samo fiktivno provedeno pismeno testiranje i usmeni razgovor s više od 40 kandidata, redakciji Zadarskog lista obratio se “upućeni” građanin koji je želio ostati anoniman za javnost.
Dan prije zaključenja natječaja i izbora kandidata koji će dobiti radno mjesto u državnoj tvrtki, ovaj je Zadranin izrazio svoje ogorčenje kazavši kako je ovdje očito riječ o “natječaju koji se provodi po kriteriju stranačke podobnosti i nepotizma, a ne po kriterijima objektivnog i nepristranog selekcijskog postupka kako to nalaže Zakon, čime su svi ostali kandidati za to radno mjesto unaprijed eliminirani, te su pozvani na sudjelovanje u fiktivnom selekcijskom postupku”.
Prozvana HNS-ovka, trenutačno zaposlena u Zadarskoj županiji, potvrdila je kako se doista natjecala za spomenuto radno mjesto, no oštro je demantirala prozivke za namještanje.
Prijavilo se 70 kandidata
– Iako se bavim politikom, smatram kako imam potpuno pravo, jednako kao i svaki drugi građanin natjecati se za bilo koje radno mjesto za koje imam sve uvjete. O svemu ću se opširnije očitovati nakon što natječaj bude zaključen bez obzira kako on bude okončan, odnosno budem li izabrana za to radno mjesto ili ne – rekla je Sabolić ironično dobacivši: “A što bi tek bilo da sam se javila za mjesto direktora?!” A slično je na naš upit o natječaju i sumnjama našeg čitatelja reagirao i direktor Elektre Zadar Tomislav Dražić.
– Na natječaj za to radno mjesto javilo se oko 70 kandidata od kojih je oko 40 ispunjavalo uvjete i tako steklo mogućnost za pristup testiranju. Moram, međutim, istaknuti kako je pismeno i usmeno testiranje, koje se s kandidatima provodilo 8. i 9. rujna, obavila komisija sastavljena od članova iz zagrebačkog odjela za ljudske resurse – rekao je Dražić ističući kako će ista ta komisija između 40-ak kandidata izabrati tog jednog koji će u konačnici dobiti zaposlenje. Dražić je sa žaljenjem konstatirao kako je reakcija našeg čitatelja donekle i razumljiva s obzirom na teško stanje u zemlji općenito te premali broj radnih mjesta. Potvrdio je kako mu je poznato da se među ostalima za radno mjesto referenta natjecala i gospođa Sabolić, no kao donedavni aktivni političar zaključio je kako ne zna je li joj njezin politički angažman u ovom slučaju prednost ili čak i otegotna okolnost.
– Do kraja tjedna očekujemo da će komisija izabrati najboljeg kandidata te nam dostaviti njegovo ime – zaključio je Dražić ne željevši niti špekulirati tko će to biti.
Karaban nedavno pojasnio kako se to radi
Zanimljivo je, međutim, kako se svega par dana prije zadarskog natječaja u HEP-u za mjesto referenta, pred osudom javnosti našao još jedan HNS-ovac, Damir Kovačević, predsjednik gradskog HNS-a Požega, no za ipak puno atraktivnije radno mjesto – ono direktora Elektro Požege. Kovačević je izabran između brojnih kandidata na vrlo općenitom natječaju gdje se tražila samo visoka stručna sprema i petogodišnje radno iskustvo što je uz činjenicu da je na čelu Hrvatske elektroprivrede HNS-ov Zlatko Koračević sasvim dovoljan razlog za sumnje u stranačko kadroviranje u javnim poduzećima.
A što se stranačkog kadroviranja za direktorske fotelje u zadarskim javnim poduzećima tiče, riječ sumnja zapravo je godinama već sasvim suvišna. Kako se to radilo zorno je opisao šef bibinjskog HSP-a Vice Karaban svjedočeći u postupku zbog prijetnji nekadašnjem stranačkom kolegi i zadarskom dožupanu Đaniju Bunji. Karabana je Bunja tužio zbog prijetnji smrću i to upravo zbog toga što mu temeljem koalicijskog sporazuma s HDZ-om nije osigurao direktorsko mjesto u gradskom komunalnom poduzeću Obala i lučice. Karaban je negirao prijetnje, no ispričao je u tančine kako se već kod pregovora o koaliciji dogovaralo i o radnim mjestima u javnim poduzećima kao i o pročelničkim foteljama u Gradu i Županiji. Karaban je ispričao kako je Bunju upozoravao na oprez upravo kod raspodjele atraktivnih fotelja kako ga koalicijski partneri iz redova HDZ-a ne bi izigrali.