Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Marin Knežević iz gospićkog zatvora na suđenje zbog silovanja

Autor: Minja Gugić

11.09.2012. 22:00
Marin Knežević iz gospićkog zatvora na suđenje zbog silovanja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radi se o događaju iz 1999. godine kada je Marin Knežević pozvao djevojku na piće, a onda skrenuo autom na poljski put, slomio njezin otpor i silovao ju. Djevojka je više puta mijenjala svoj iskaz da bi naposljetku potvrdila prvobitnu verziju svog iskaza i to pred ovlaštenim sudbenim tijelima Kraljevine Nizozemske kamo je otišla nedugo nakon događaja
Nakon što je prije četiri godine, Marin Knežević (48) u tajnom sudskom postupku bio oslobođen optužbe za silovanje, Vrhovni sud RH je tu presudu ukinuo i zatražio ponavljanje sudskog postupka koji je održan jučer opet iza čvrsto zatvorenih vrata Županijskog suda u Zadru.
Nikakve informacije sa suđenja nisu procurile u javnost, osim činjenice koje su novinari mogli vidjeti svojim očima, a to je da je ispred sudnice bila poprilična gužva. Najvjerojatnije se radilo o pozvanim svjedocima, ali moglo se vidjeti i samog optuženog Marina Kneževića s lisicama na rukama i njegova poznatijeg brata – Tihomira (54). On je u ovom slučaju također, bio optužen zbog pomaganja u prikrivanju kaznenog djela, odnosno pokušaju zataškavanja. No, u njegovom je slučaju donesena odbijajuća presuda.
Riječ je, podsjećamo, o događaju iz veljače 1999. godine kada je  Marin Knežević nakon radnog vremena svoga kafića “Schery” pozvao dvije djevojke na piće. Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Knežević je kod prvog semafora od jedne djevojke zatražio da izađe iz auta, a s drugom je nastavio vožnju te skrenuo na poljski put gdje je zaustavio automobil. Kada je shvatila što ju je snašlo i od čega joj prijeti opasnost, djevojka se uspaničila i počela ga moliti da je pusti iz automobila te da će ona pješice nastaviti put kući.
No, kako ga je teretila optužnica, nije je htio pustiti te ju je udario rukom po zatiljku i počeo vući za kosu. Hrvanje i borba trajali su, kako je pisalo u optužnici, nekoliko minuta, no Knežević kao bivši boksač uspio je sasvim slomiti otpor nesretne djevojke.
Ona je pak, više puta mijenjala svoj iskaz pa je čak 1999. godine pred Općinskim sudom u Zadru odgovarala zbog lažnog prijavljivanja, no tijekom suđenja ipak je rekla da je sve što je prijavila istina. Na sudu je pojasnila kako je zbog “straha za vlastiti život i ozbiljnih prijetnji, koje joj je upućivao Tihomir Knežević i njegovi, bila prisiljena promijeniti iskaz”. Prvobitnu verziju svoje priče o silovanju potvrdila je opet, ali ovoga puta pred ovlaštenim sudbenim tijelima Kraljevine Nizozemske kamo je otišla nedugo nakon događaja.
Suđenje je jučer i okončano pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Marijan Bitanga, a presuda će biti izrečena u petak