Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mogli smo pobijediti, ali i izgubiti

Autor: Drago Bajković

11.09.2012. 22:00
Mogli smo pobijediti, ali i izgubiti

Foto: Vedran SITNICA



Istina je, bili smo vrlo blizu pobjede, da je Vida poentirao u sudačkoj nadoknadi imali bi šest bodova. Sigurno je on najviše želio zabiti taj gol, ali lopta je očito kliznula preko glave i završila tamo gdje nije trebala – kazao je Rogić
Jedno je sigurno, s obzirom na njegov temperament i ponos što je član stručog stožera, nije mu bilo lako izostati s reprezentativnog okupljanja u akcijama Makedonija i Belgija. Naravno, radi se o Tomislavu Rogiću Tumbi, treneru vratara u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koji zbog pomalo bizarne prometne nesreće mora četiri tjedna nositi gips na nozi. Naime, da bi izbjegao pješaka naglo je skrenuo pa pao, a motor je završio na njegovom zglobu. Nešto je puklo.
– Pukla je jedna kost u zglobu. Već dva tjedna nosim gips, a morat ću još dva – kazivao je jučer Rogić koji se nikako ne može utješiti zbog činjenice da je izostao s ove reprezentativne akcije.
– Iskreno, bilo mi je za poludit’. Ne toliko zbog samog loma, već zbog toga što neću moći biti s reprezentacijom na ove dvije utakmice. Bio sam u Zagrebu kada smo igrali s Makedonijom, i šalili su se u stožeru kako mi se ovo baš sada moralo dogoditi. U šali sam im rekao da dajem i drugu nogu da mi lome samo da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Sada mi je najvažnije da se oporavim do gostovanja u Makedoniji.
Vezane pogreške
Nije krenulo loše, pobjeda protiv Makedonije, pa remi u gostima kod Belgije.
– Znali smo da neće biti lako, uostalom i sam pogled na našu grupu dovoljno govori o tome koliko će nam biti teško. Makedoniju smo apsolvirali i tu je najvažnije da smo osvojili tri boda. Nije bilo idealno, ali uvijek je teško na početku. A u Belgiji nismo poraženi, dapače otkinuli smo im dva boda na njihovom terenu.
Utakmicu s Belgijom gledao je na TV-u.
– Činjenica je da smo mogli pobijediti Belgiju usred Bruxellesa, ali isto tako smo mogli i izgubiti. Čuo sam se nakon utakmice s Alenom Bokšićem i čestitao na uspjehu. Smatram da smo ispunili cilj, osvojili smo četiri boda u dvije utakmice s tim da smo mi jedina reprezentacija iz terceta Hrvatska-Belgija-Srbija igrali jedan međusobni dvoboj na gostujućem terenu.
Odličan dojam koji smo ostavili u prvom poluvremenu pokvario je zgoditak Belgijaca praktički u posljednjim sekundama prvog dijela.
– Nismo mogli otvoriti utakmicu na bolji način, poveli smo vrlo rano i unijeli nervozu u redove domaćina. Organizirano smo se branili i to jako dobro o čemu svjedoči i činjenica da domaćin nije imao izrazitijih prigoda u prvih 45 minuta. Međutim, onda se dogodio pad koncentracije u posljednjim sekundama što je nažalost rezultiralo izjednačujućim golom domaćina.
Tumba je pokušao dati svoje viđenje tih posljednjih trenutaka prvog poluvremena.
– Dogodilo se nekoliko povezanih pogrešaka. Znali smo da će sudac odsvirati kraj odmah nakon tog kornera. Strinić je morao izbaciti loptu ili u korner ili prebaciti prema autu. Druga stvar je da je Radošević morao biti bliže rubu kaznenog prostora. No kada je već krenuo u blok trebao je uklizati, a ne pokušati na nogama blokirati udarac. Nema se što kazati o golu Gilleta, bio je fantastičan. Pletikosa je bio nemoćan, loptu nije vidio do posljednjih trenutaka, a udarac je bio izveden savršeno.
Vidin promašaj
U nastavku smo “visili” prvih 20 minuta, ali smo isto tako mogli do pobjede u posljednjim trenucima utakmice.
– Gol smo primili u najgorem mogućem trenutku. Da smo na odmor otišli s prednošću među Belgijce bi se uvukla dodatna nervoza. Ovako smo mi bili nervozni, a domaćinima smo dali dodatna krila. Međutim, i u nastavku smo se branili organizirano i u drugom dijelu drugog poluvremena ponovno vratili ravnotežu. Istina je, bili smo vrlo blizu pobjede, da je Vida poentirao u sudačkoj nadoknadi imali bi šest bodova. Sigurno je on najviše želio zabiti taj gol, ali lopta je očito kliznula preko glave i završila tamo gdje nije trebala. Nema žaljenja, pa i Belgijci su imali svoje prigode i mogli pobijediti.
Slijedi gostovanje u Skopju, težak ispit za “kockaste”.
– Neće nam biti lako, uostalom to nam sugerira i utakmica iz Maksimira. Međutim, smatram da smo kvalitetniji od njih i da ćemo ih pobijediti na njihovom travnjaku. Moramo srušiti sve prepreke na putu prema Brazilu. Šest bodova iz dvije sljedeće utakmice naš je cilj – kazao je na kraju razgovora optimistični Rogić.