Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nismo bez šansi protiv Splita

Autor: Drago Bajković

11.09.2012. 22:00
Nismo bez šansi protiv Splita


Treba ponoviti recept iz Rijeke i Vinkovaca. S tom razlikom da treba realizirati pokoju šansu. Tko zna, možda bi nam jedan gol donio i prvu pobjedu u ovome prvenstvu – kazao je Bilen
Nadajmo se da će  igrači Zadra i trener Dalibor  Zebić nakon subote reći:  “Ova dvotjedna stanka nam  je jako dobro došla i vjerujemo da ćemo sada nastaviti u istom ritmu”.  Značilo bi to da su se Zadrani iz Splita, točnije iz  Parka mladeži, vratili neporaženi i da u dobrom raspoloženju dočekuju dvije  “sudbonosne” utakmice u  Stanovima s Interom i Zagrebom. Sadašnjost ne izgleda bajno, Zadar je pretposljednji sa četiri boda na  svom kontu, samo Zagreb  zasad stoji lošije (čitaj bez  boda).
– Naravno, tek ćemo nakon utakmice u Splitu moći  definitivno reći kako nam je  “legla” ova dvotjedna stanka.  Ovisi kako ta utakmica završi – kazivao je jučer ujutro  Mario Bilen, iskusni stoper  Zebićeve momčadi.
Dobrodošla stanka?
– Osobno smatram da nam  je stanka dobro došla, praktički smo odradili mini ciklus priprema u ovih petnaest dana. Osvježili smo se,  pojačali rad i rezultati bi trebali biti vidljivi već u sljedećoj utakmici.
Bilen nikako nije zadovoljan učinkom Zadra u  ovih sedam kola.
– Naravno da nitko u klubu  ne može biti zadovoljan nakon ovakvog starta. Osvojili  smo samo četiri boda i samo  je Zagreb iza nas na prvenstvenoj ljestvici. Međutim,  mislim da smo uz malo sreće  mogli puno više. I u Rijeci i u  Vinkovcima smo imali bolje  prigode od domaćina i da  smo to realizirali danas ne bi  pričali o problemima.
Činjenica je da Zadar ove  sezone igra bolje u gostima  nego na svom travnjaku.
– U potpunosti se slažem s  tom konstatacijom. Na sva  tri gostovanja, uključujući i  ono u Koprivnici kada smo  poraženi, igrali smo dobro. S  druge strane u Stanovima  djelujemo neuvjerljivo. Što  je tome razlog teško je dokučivo. Čini se da imamo  tako koncipiranu momčad  koja se teško nameće i teško  vodi igru. Puno nam više  odgovara kada inicijativu  ima suparnička momčad, a  mi prijetimo iz kontri i polukontri. Neminovno moramo popraviti igru pred svojim navijačima i vratiti Stanovima onu neosvojivost koju su imali u prošlim sezonama.
Zadrov stoper smatra da  Liga nije bila nikada izjednačenija po kvaliteti.
– Smatram da smo imali  prilično težak raspored u prvim kolima, ali isto tako tvrdim da Prva HNL nikada  nije bila izjednačenija po  kvaliteti. Jedino bih izdvojio  Dinamo i možda Slaven Belupo, a svi ostali nisu nepobjedivi. Žao mi je što npr.  protiv Hajduka nismo iskoristili svoje šanse jer je tada  utakmica mogla krenuti u  drugom smjeru. Nama se  nažalost na Stanovima događa da prvi primimo zgoditak, a onda nije lako stizati  rezultat.
Zoran prikaz tome je  utakmica s Istrom 1961 koja  je zaslužila pobjedu na Stanovima.
– Istra nas je u prvom poluvremenu četiri puta svojim  kontrama dovela u mat poziciju i možemo biti sretni  što su poentirali samo jedanput. To nam je ostavilo  prostora da u završnici utakmice dođemo do tog vrijednog boda. Mislim da puno  toga možemo naučiti iz  naših grešaka da nam se to  ne bi ponavljalo u nastavku  prvenstva. Vjerujem da  ćemo u tome i uspjeti.
Prekretnica protiv Splita
Split je za sada uvjerljiv na  svom travnjaku, dok ne briljira na gostovanjima.
– Nismo bez šansi protiv  Splita bez obzira što se radi o  gostovanju. Kao što sam već  kazao ove sezone igramo dobro na strani i vjerujem da  ćemo tako nastaviti. Split  pobjeđuje kod kuće, ali čini  mi se da nije uvjerljiv kao  prošlih sezona. Cibalia je  imala šansi u toj utakmici u  Parku mladeži, čak su i vodili. Slično je bilo i s Riječanima koji su, istini za  volju, uvjerljivo poraženi  2:0, ali… imali su i oni dobre  prilike.
Znači da treba početi zabijati na gostovanjima ako  se želi do bodova.
– Slažem se, za sada stvaramo prilike, ali ih ne realiziramo. Da bi se počeli osvajati bodovi moramo početi  češće zabijati. Siguran sam  da ćemo se iz Splita vratiti  neporaženi ako zabijemo jedan zgoditak. Trener naravno odlučuje o taktici, ali moje mišljenje je da moramo  odigrati zatvoreniju varijantu i biti opasni iz kontri i  polukontri. Znači treba ponoviti recept iz Rijeke i Vinkovaca. S tom razlikom da  treba realizirti pokoju šansu.  Tko zna, možda bi nam jedan gol donio i prvu pobjedu  u ovome prvenstvu – kazao je  na kraju razgovora optimistični Bilen.