Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nova metoda za kvalitetniji život osoba s teškoćama komuniciranja

Autor: Velimir Brkić

11.09.2012. 22:00
Nova metoda za kvalitetniji život  osoba s teškoćama komuniciranja

Foto: Velimir BRKIĆ



Marte Meo program prihvaćen je danas kao standardni program u slučajevima otežane komunikacije, posebice u radu s djecom s autističnim sindromom, djecom s višestrukim teškoćama u razvoju te odraslih osoba s poteškoćama komuniciranja
Akademija za  razvojnu rehabilitaciju Zagreb i Dom za odrasle osobe  Zemunik organizirali su  obavijesni tečaj “Marte Meo  u radu s odraslim osobama s  teškoćama komuniciranja”.  Dvodnevni tečaj je održan u  polivalentnoj dvorani zemuničkog Doma za odrasle, a  namijenjen je stručnjacima  koji se bave odraslim osobama koje imaju teškoće komuniciranja. Na tečaju su  bili nazočni predstavnici socijalnih i zdravstvenih ustanova iz Zadarske županije.
– Marte Meo je metoda  kojom se “vlastitim snagama” potiče razvoj u svakodnevnim interakcijama  odraslih osoba koje imaju  poteškoće komuniciranja,  govori Nataša Petrušić, ravnateljica Doma za odrasle  Zemunik.
– Kako je komunikacija bazični instrument s korisnicima i osobama s poteškoćama u razvoju, ova  metoda omogućuje da se  uvažavaju njihove potrebe,  osobnost i dostojanstvo te  da s korisnicima primjenjuju  takve vrste komunikacije i  individualan rad, naglasila je  Petrušić.
Tečaj stručnog usavršavanja u primjeni Marte Meo  metode vodile su supervizorice iz Njemačke: dr. med.  Ursula Becker, sistemska terapeutkinja i savjetnica koja  vodi stručna usavršavanja za  liječnike za poboljšavanje  komunikacije liječnik-pacijent i za osobe koje se bave  njegom odraslih, starih i nemoćnih, te dipl. socijalna pedagoginja Birgit Ulma koja  radi u Sjeverno njemačkom  Marte Meo institutu (Norddeutsches Marte Meo institut), a bavi se projektima  skrbi za odrasle, starije i nemoćne osobe.
Marte Meo program prihvaćen je danas kao standardni program u slučajevima  otežane komunikacije, posebice u radu s djecom s autističnim sindromom, djecom s višestrukim  teškoćama u razvoju te  odraslih osoba s poteškoćama komuniciranja.  Marte Meo omogućuje poticanje društvenog i emocionalnog razvoja “svojim vlastitim snagama” u svakodnevnim situacijama. Normalne  komunikacijske obrasce u  svakodnevnim interakcijama potrebno je osvijestiti i  uvježbati njihovo korištenje  u slučajevima kad je komunikacija otežana.
– Rezultati ove metode su  ohrabrujući. Marte Meo program koristi video zapis snimanja prirodnih svakodnevnih običnih situacija kod  kuće ili u ustanovi. Marte  Meo praktičar upućuje osobe koje žele poboljšati komunikaciju na obrasce koje  su ostvarili i samim njihovim  identificiranjem potiče aktiviranje i razvijanje vještine  koja omogućuje i proširuje  konstruktivnu interakciju i  razvoj, rekla je dr. med. Ursula Becker.
Dodaje kako su polaznici  tečaja Marte Meo temeljito  upoznati najnovijim znanstvenim spoznajama učinkovitom, konkretnom metodom koja je dokazana i priznata u svijetu i koja doprinosi poboljšanju kvalitete  života odraslih osoba koje  imaju teškoće komuniciranja.
– Marte Meo i u nas postaje  komunikacijski standard rada s djecom s teškoćama u  razvoju. U Šibeniku, Zadru,  Splitu, Kninu, Slavonskom  Brodu, Karlovcu, Čakovcu i  Zagrebu imamo Marte Meo  praktičare i Marte Meo terapeute koji su educirani na  tečajevima Akademije. Intencija je da stručnjaci u Hrvatskoj primjenjuju Marte  Meo metodu u radu s odraslim osobama koje imaju  teškoće komuniciranja,  rečeno je na tečaju.