Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pala optužnica za “aferu leasing”, traži se dopuna istrage!

Autor: Minja Gugić

11.09.2012. 22:00
Pala optužnica za “aferu leasing”, traži se dopuna istrage!


– Budući da je u ovom slučaju optužnica podignuta dok je na snazi bio “stari” Kazneni zakon, postupio sam po rješenju suda i spis s nalogom za dopunom istrage vratio sucu istrage – pojasnio je Slobodan Denona, glasnogovornik suda i tužitelj koji potpisuje nepravomoćnu optužnicu
Iako se nakon  dvogodišnje istrage u “aferi  leasing”, i konačnog podizanja optužnice u kolovozu  prošle godine protiv sedmorice Zadrana, činilo kako će  taj slučaj ubrzo dobiti i svoj  sudski epilog to se ni do  danas nije dogodilo, a nova  “zavrzlama” oko optužnice  “vrući spis” vratila je natrag  u istragu.
Naime, Izvanraspravno  vijeće Županijskog suda, koje se sastalo krajem prošlog  tjedna odlučujući o prigovorima šestorice nepravomoćno optuženih, utvrdilo  je da prigovor koji je uložio  Eleri Vukić, pomorac iz Vrsi,  ipak ima osnove.
– Izvanraspravno vijeće  zatražilo je dopunu istrage.  Budući da je u ovom slučaju  podignuta optužnica dok je  na snazi bio “stari” Kazneni  zakon, postupio sam po  rješenju suda i spis s nalogom za dopunom istrage  vratio sucu istrage – pojasnio je Slobodan Denona,  glasnogovornik suda i zamjenik Županijskog državnog  odvjetnika kojemu je u proljeće, od tadašnjeg suca istrage Ante Anića, proslijeđen ovaj izuzetno zahtjevan spis “težak” dvije tisuće  stranica.
Nakon par mjeseci Denona je podigao nepravomoćnu optužnicu protiv  sedmorice. No umjesto pred  Izvanraspravno vijeće, optužnica je sa Županijskog  suda u Zadru otpravljena na  Vrhovni sud sa zahtjevom za  izuzećem svih sudaca zadarskog Županijskog suda na  njihov osobni zahtjev. Šest  mjeseci kasnije taj je zahtjev  odbačen te je sudac Vladimir Mikolčević, v.d. predsjednika suda, morao “presuditi” tko će se od zadarskih  sudaca morati uhvatiti  ukoštac s “aferom leasing”  jer su suci Vrhovnog suda  zaključili kako razlozi koji  su navedeni nisu dovoljno  opravdanje za izuzeće.
Nakon vijećanja, spis je  dodijeljen sutkinji Enki Moković, no nakon ljetne stanke opet problem – Izvanraspravno vijeće pronašlo je  manu nepravomoćnoj optužnici.
 U slučaju Elerija Vukića,  odnosno na njegov prigovor,  zatraženi su dokazi o transakciji novca preko računa u  OTP banci, a pribavljanje tih  dokaza i ponovno vraćanje  spisa tužiteljstvu na eventualnu doradu optužnice,  moglo bi sada cijeli slučaj  dodatno “rastegnuti” na neodređeno vrijeme.
Tužitelj Denona je, podsjetimo, u kolovozu prošle  godine optužio Dejana Pupovca, direktora prodaje u  Autokući Zadar i Niku Lisicu iz Odjela za financiranje i prodaju Audi auta zbog  zlouporabe položaja i ovlasti  te krivotvorenje dokumenata. Na trećem mjestu popisa  optuženih našao se Ante  Kurtović kojeg se tereti za 65  djela kojima je kupce doveo  u zabludu i materijalno se  okoristio. Osim toga, njega  se tereti i za pomaganje Pupovcu i Lisici u realizacijama prijevara. Slijede vlasnik Autokuće Zadar, Milan  Rajlić, pomorci Eleri Vukić  iz Vrsi i Marin Mišković s  Paga, a zadnje ime na optužnici još je jedan zaposlenik Autokuće Zadar,  Dražen Bezinović, koji je  bio zadužen za prodaju Volkswagen automobila.
Sedmorica optuženih,  prema navodima optužnice,  vrlo uigrano, više od dvije  godine, odrađivali su posao i  ubirali vrtoglave svote koje  se u konačnici zbrajaju u  milijunima kuna.