Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Privlački proračun “drži vodu dok majstori odu”?

Autor: Branko Božić

11.09.2012. 22:00
Privlački proračun “drži vodu dok majstori odu”?

Foto: Branko BOŽIĆ



U proračunu samo vidim čišćenje, uređenje, sanacija, održavanje i sl. Gdje je gradnja kapitalnih objekata? Je li ovo proračun socijalni ili razvojni ili ‘drži vodu dok majstori odu’? U izradu projektne dokumentacije nismo potrošili niti jedne kune, a zna se da bez nje nema ni razvojnih projekata, kazao je donačelnik Kolanović
Nakon ljetne stanke vijećnici privlačkog Općinskog vijeća  okupili su se na sjednici na  kojoj je otvorena rasprava o  polugodišnjem financijskom  poslovanju Općine Privlaka.
Po podacima što ih je iznio  općinski načelnik Ive Surić  (HDZ), u prvih šest mjeseci  u općinsku se blagajnu slilo  3.369.049 kuna, ili 46 posto  od planiranog iznosa. Istodobno rashodi su se kretali u  visini od 4.555.380 kuna. Uz  preneseni višak od  6.987.297 kuna iz prošle  2011. godine trenutačno stanje proračuna iznosi  10.356.346 kuna. Budući da  nije bilo neke veće rasprave,  predsjednik Mustać je vijećnicima ponudio izvješće o  polugodišnjem financijskom  poslovanju, a oni su ga jednoglasno prihvatili.
(Ne)vidljivi kapitalni  projekti
U nastavku je uslijedila  rasprava o drugim po redu  ovogodišnjim izmjenama i  dopunama proračuna. Kako  je pojasnio načelnik Surić,  ovim rebalansom višak  prihoda se povećava za  587.500 kuna s tim da se  konačni planirani iznos na  godišnjoj razini sa  13.095.000 kuna podiže na  14.798.936 kuna, što je u  ovim kriznim vremenima za  većinu jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji samo pusti sanak. Unatoč obećavajućoj financijskoj slici nekolicina vijećnika, a među njima i općinski  donačelnik, donedavni  načelnik Kažimir Kažo Kolanović, izrazila je neslaganje s gospodarenjem općinskim novcem. Vijećnik Damir Matulj (HDZ) je na tom  tragu pitao gdje je sad odjednom nestalo 400.000 kuna koje su bile namijenjene  izgradnji luka i lučica, dok je  Ivica Glavan Đobo (HSS)  ocijenio skandaloznim to što  se nigdje ne mogu vidjeti  sredstva za izgradnju dječjeg  vrtića u Privlaci o čemu se  već godinama priča. Donačelnik Kolanović je išao i  korak dalje.
– Ja u proračunu samo vidim čišćenje, uređenje, sanacija, održavanje i tome  slično. Gdje je gradnja kapitalnih objekata? Je li ovo  proračun socijalni ili razvojni ili ‘drži vodu dok majstori  odu’? U izradu projektne dokumentacije nismo potrošili  niti jedne kune, a zna se da  bez nje nema ni razvojnih  projekata. Mislim da nismo  na dobrom putu te držim da  bi ovo vijeće trebalo ponuditi nekakav okvir kako i na  koji način dalje ili će vijećnici kao i uvijek jednostavno zatvoriti oči, rekao je  Kolanović.
– Nikada nismo imali razvojnih projekata, rezolutno  je kazao HDZ-ov koalicijski  partner Neno Zorić (HSS)  aludirajući prije svega na to  da je upravo Kažimir Kažo  Kolanović od utemeljenja  Općine Privlaka 1997. godine najviše vremena proboravio za kormilom Općine  Privlaka.
Načelnik Surić je dodao  da je 400.000 kuna za kojih  je pitao Matulj određeno za  opremanje marine u centru  mjesta, a da će se luka u  Loznici i ostale njoj slične  raditi sredstvima iz drugih  stavki. Što se pak tiče vrtića,  pojasnio je da je projektna  dokumentacija pripravljena  i da se traži najpogodnija  lokacija u mjestu za gradnju.  Rebalans je na kraju prošao  jer su za njega ruke podignula šestorica vijećnika,  dok su Ivica Mustać i Ivan  Kršlović iz oporbene stranke  (HSP dr. Ante Starčević) bili  protiv.
Projekt Most rivijera
Kako bi se u što skorije  vrijeme realizirao projekt  Most rivijera i ostali slični  njemu, a kojim investitor zadarska građevinska tvrtka  Jadran Invest i njezin vlasnik  Mladen Ninčević kani na  oko 30.000 metara četvornih  na lokalitetu Soline u blizini  virskog mosta izgraditi 43  stambene jedinice obiteljskog tipa, svaka vrijedna od  300 do 400 tisuća eura, vijeće je na prijedlog načelnika  Surića nakon poduže rasprave prihvatilo novi pravilnik o ugovaranju financiranja troškova izgradnje komunalnih sadržaja cesta, vode, struje i drugih. Njime se  prije svega regulira plaćanje  komunalnog doprinosa na  način da Općina osigura svu  potrebnu navedenu infrastrukturu, a da je investitor  potom plati.
Glavan je zastupao stav da  neka onaj koji bude gradio i  radio stvori i osigura infrastrukturu, ali je u tom svome  stavu ostao usamljen. Nadalje, usvojena je odluka da  se općinskom Komunalnom  poduzeću Artić iziđe u susret pri plaćanju duga prema  Poreznoj upravi u Zadru tako što će Općina iz svojih  sredstava platiti 62.663 kune  kamata, dok će ostatak u  iznosu od 130.000 kuna  podmiriti Artić kreditom tijekom 36 mjesečnih obroka.  Odlučeno je da u procesu  legalizacije bespravno sagrađenih objekata katnost  objekta može biti najviše s  visinom objekta sa četiri  etaže i to prizemlje plus dva  kata plus potkrovlje, a da  jedinična naknada pri postupanju s nezakonito izgrađenim objektima i nadalje bude 20 kuna.
Na kraju Vijeće je usvojilo  odluku po kojoj će se roditeljima novorođenčeta  ubuduće iz općinske kase isplaćivati 4.000 kuna uz uvjet  da im je prebivalište na području općine Privlaka.