Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Zadru započeo 54. znanstveni skup elektronike u pomorstvu ELMAR

Autor: Siniša Klarica

11.09.2012. 22:00
U Zadru započeo 54. znanstveni skup elektronike u pomorstvu ELMAR

Foto: Vedran SITNICA



Danas je u zadarskom hotelu Donat počeo 54. znanstveni skup elektronike u pomorstvu ELMAR. Riječ je o najdugovječnijem znanstvenom skupu koji se održava u Zadru po generalnim pokroviteljstvom Tankerske plovidbe. Nakon što su skup pozdravili izaslanik zadarskog župana, dožupan Đani Bunja i izaslanica gradonačelnika Zadra, gradska vijećnica Tatjana Smith Savić, skupu se obratila izvršna dopredsjednica skupa Branka Zovko Cihlar.
– Uvođenje svake godine novih sekcija ovisno je o širenju tehnologije i našoj želji da budemo ukorak s time. ELMAR je i malo promijenio profil. Naime, nekad je bivša država, većinom Hrvatska, bila treća po proizvodnji brodova u svijetu. Pratili smo tad isključivo brodarsku industriju i proizvodnju uređaja za izgradnju brodova. Nažalost, sad smo u brodogradnji na nuli, pa smo prema tome morali i mijenjati koncepciju simpozija, rekla je Branka Zovko Cihlar.
Šireći područje, ELMAR se oslanja na obradu signala, opto elektroniku, ali i tehničkih mogućnosti u otkrivanju raka. Jedna grupacija tretira rezultate slike mamografije, a druga tretira slike koje se dobiju pomoću snimanja infracrvenom kamerom. Ta druga metoda je u odnosu na zračenje žena s karcinomom, puno bezazlenija. Također, ELMAR-ovci su krenuli u novu sekciju, ekologiju mora koju je preuzeo Pomorski fakultet iz Rijeke. Time, priznaje Zovko Cihlar, ELMAR izlazi iz svijeta usko specijaliziranih simpozija i sve više postaje multidisciplinarni simpozij elektronike.