Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za “zlatnu” ogrlicu umirovljenik dao gotovo tri tisuće kuna

Autor: Minja Gugić

11.09.2012. 22:00
Za “zlatnu” ogrlicu umirovljenik  dao gotovo tri tisuće kuna


Dvojica prevaranata radila su po već uhodanom scenariju. Žrtvu su presreli na Trgu Stojana Serdara Jankovića u Zadru, a jedan je “pronašao” zlatni lančić, dok je drugi “prodao” priču o njegovoj vrijednosti
Kasijan Dražić (70) iz Debeljaka još jedan je u nizu zadarskih umirovljenika koji je postao žrtvom bešćutnih prevaranata koji najviše vrebaju upravo osobe starije životne dobi. Riječ je o prevari dvojice zasad nepoznatih počinitelja uz pomoć bižuterije, odnosno imitacije zlatne ogrlice. Nesretni je umirovljenik ostao bez gotovo tri tisuće kuna.
Dvojica prevaranata radila su po već uhodanom scenariju. Žrtvu su presreli na Trgu Stojana Serdara Jankovića u Zadru, a jedan je “pronašao” zlatni lančić, dok je drugi “prodao” priču o njegovoj vrijednosti.
– Krenuo sam uplatiti stanarinu i pri povratku kući, čovjek koji je hodao ispred mene najedanput se sagnuo i s poda dignuo podeblji lančić koji je izgledao kao zlatni. Okrenuo se prema meni i upitao me je li to vrijedno pa sam mu odgovorio kako se ne razumijem ni u zlato, ni u nakit – ispričao je jučer svoje neugodno i zasigurno nezaboravno iskustvo Kasijan Dražić, dodajući kako ga je odmah nakon toga prevarant upitao postoji li u blizini zlatarna jer nije iz Zadra kako bismo prodali ogrlicu, a novac podijelili.
Nakon toga u nastavak priče, uključio se i drugi prevarant koji se predstavio kao znalac.
– Drugi čovjek je došao i rekao da ogrlica ima 18 karata i vrijedi oko tisuću eura, a kupio bi je svojoj ženi i svakom od nas dao po 500 eura. Prvi prevarant je rekao kako mu se žuri te da ga ne može čekati da se vrati s novcem pa me upitao za razliku. Dao sam mu 2.800 kuna, a drugi prevarant mi je rekao da čekam i da će doći s novcima. Kada je prošlo dogovoreno vrijeme shvatio sam da sam prevaren – ogorčeno je zaključio Dražić.
Iako počinitelji ovakvih djela već godinama imaju isti princip rada, svake godine ljudi i dalje “nasjedaju”. Samo na području Zadarske županije svake godine, prosječno na ovaj način, bude prevareno desetak osoba – potvrdio je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
Kasijan Dražić je policiji opisao počinitelje, a kako nam je rekao jedan je bio kratko ošišan i proćelav, dok je drugi imao kapu na glavi. Pogledao je i fotografije u policijskoj kartoteci. Kako to obično biva, protiv za sada nepoznatih počinitelja zadarski su policajci već napisali kaznene prijave zbog prevare i proslijedili ih Državnom odvjetništvu u Zadru.