Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Novo urbano lice Zadra

11.09.2013. 22:00
Novo urbano lice Zadra


Visualizing Venice/Zadar, new technologies for urban history (Vizualiziranje Venecije/Zadra, nove tehnologije za urbanu povijest) naslov je izložbe koja se danas otvara u Kneževoj palači.
Izložba s jedne strane nudi presjek istraživanja na projektu Visualizing Venice, koji ispituje nove načine povijesnih istraživanja pomoću informacijskih i komunikacijskih tehnologija (Information and Communication Technologies -ICT), a s druge omogućava provjeru učinkovitosti najnovijih komunikacijskih sustava za predstavljanje promjena u gradu tijekom stoljeća.
Izložba rekonstruira putanju trogodišnjeg istraživanja kroz niz »gradilišta«, odnosno na odabranim objektima. Prolazeći kroz izložbu, posjetitelj može slijediti zbivanja u određenim dijelovima grada: u bloku oko crkve San Giovanni e Paolo i u bloku gdje se nalazi Accademia di belle arti, zatim u zoni Arsenala. U izložbenom prostoru panoi razlažu preinake odabranih odlomaka građevnog tkiva povijesne Venecije, kako u urbanom mjerilu tako i u onom arhitektonskom, omogućujući i posjetitelju dvostruku iskustvenu dimenziju: prostornu i vremensku.
Na tragu ovog istraživanja Društvo arhitekata Zadra je prikupilo dokumentaciju o promjenama, poglavito javnih prostora u povijesnoj jezgri Zadra kroz nekoliko stoljeća. Potpuniji prikaz svega što je u staroj gradskoj jezgri bilo, kako se mijenjalo, a kako izgleda danas zahtijevalo bi daleko opsežniji rad za koji će, nada je, biti i prilike i zainteresiranih. Fokus zadarskog dijela izložbe je bio u prvom redu na gradskim trgovima i otvorenim prostorima grada koji su zadnjih desetak godina kroz projekte lokalnih arhitekata doživjeli temeljitu preobrazbu te svojim oblikovanjem uvelike promijenili urbano lice Zadra.
Zadarski dio izložbe omogućili su: Narodni muzej Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Hrvatska komora arhitekata, Zavod za urbanizam Zadar, Zajednica Talijana Zadar, Talijanski kulturni centar Zagreb i ACO.