Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sukošanci zaplakali zbog smrti voljenog tovara

11.09.2013. 22:00
Sukošanci zaplakali zbog smrti voljenog tovara


Sukošan je u žalosti, uginuo je legendarni, trinaestogodišnji tovar Putko, osmostruki uzastopni šampion Trke tovarov Memorijala kenje Viole sa šesterostrukom titulom najseksi tovara. U razdoblju od 2006. do 2013. godine suvereno je vladao tovarećom stazom od Sportskog centra do Ruševca u utrkama koje na početku mjeseca kolovoza prate tisuće ljudi.
Putko je ovjenčan vječnom slavom, najuspješniji je tovar ili magarac u dosad održane četrdeset i četiri spektakularne trke. Pet puta je uzastopce bio šampionom kad je na leđima imao vlasnika Božu Devića, a posljednje tri godine s vještim jahačem Andrijom Smolićem Smoljom.
– Putko se ujutro nije javio uobičajenim tovarećim revom. Zavezao sam ga u hlad, pozvao veterinara i Andriju Smolju koji se stalno brinuo o njemu. Nije prošlo ni dvadesetak minuta, a Putko se nogom trznuo i izdahnuo, s tugom u očima govori Božo Dević dodajući kako je njegov ljubimac po riječima veterinara uginuo zbog vode oko srca.
Vijest se brzo pročula, u Devića dvorima se okupilo mnoštvo ljudi. Mnogi nisu mogli sakriti suze, među njima i »doktor od tovara« Frane Torbarina Dika i šampionski jahač Andrija.
– Toliko sam ga zavolio da nema riječi kojima bih to opisao, suznih očiju kazuje Andrija koji je prije mjesec dana u konkurenciji od dvanaest tovara s Putkom osvojio treću šampionsku titulu ispred tovara koje su jahali veterani trka Dragan Krešan Crnko i Marko Peić Pito.
Putko je svijet u Devićevim dvorima ugledao 2000. godine. Okotila ga je kenja Ruška, na istom mjestu na kojem je trinaest godina potom i uginuo.