Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kalmeta: Ovo je jedan od naših najboljih rezultata do sada

11.09.2016. 22:00
Kalmeta: Ovo je jedan od naših najboljih rezultata do sada


Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva HDZ je u IX. izbornoj jedinici osvojio 8 mandata, Narodna koalicija 4 i  MOST 2  mandata.Na osnovu neslužbenih rezultata u 9. saziv Sabora sa svih stranačkih lista koje su prešle izborni prag iz Zadra ulaze: Grozdana Perić i Davor Lončar (HDZ), Sabina Glasovac (SDP) i Marko Vučetić (Most).
Analizirajući kandidate prema njihovim strankama, sa liste HDZ-a u u Sabor odlaze: Branka Juričev Martinčev, Grozdana Perić, Ante Sanader, Darko Milinović, Nediljko Dujić, Miro Kovač, Hrvoje Zekanović, Davor Lončar i Božidar Longin. SDP-ovi kandidati ove jedinice u idućem sazivu Sabora su: Ranko Ostojić, Sabina Glasovac i Ivan Klarin  te Mostovi Miro Bulj i Marko Vučetić.
Iako je HDZ-ova lista za IX. jedinicu na izvanrednim parlamentarnim izborima pretrpjela najveće promjene, jer na njoj nije bilo niti jednog kandidata s proteklih izbora, ostvarili su jednak uspjeh kao i na tim izborima. Naime, na listi nema bivšeg nositelja Tomislava Karamarka, nema ni Božidara Kalmete i Josipe Rimac, velikih uzdanica prošlogodišnje HDZ-ove liste, koji su nosili prva tri mjesta na listi. Ovo je ujedno prva lista za IX. jedinicu koju je nosio netko iz šibensko-kninskog HDZ-a, riječ je o gradonačelnici Vodica Branki Juričev Martinčev. Raritet ove liste bio je i tehnički ministar vanjskih poslova, Miro Kovač, kojega je Plenković poslao u ovu, zadarsku izbornu jedinicu.
Predsjednik županijskog HDZ-a, Božidar Kalmeta, koji prvi put izbiva iz liste, iznimno je zadovoljan stranačkim rezultatima u IX. jedinici jer su pokazali da su i dalje HDZ-ova biračka utvrda koja stranci osigurava najveći broj mandata. Kalmeta je osobito zadovoljan rezultatima za grad Zadar, u kojemu su i na ovim izborima bili bolji od SDP-a:
– Iako još nisu obrađeni svi glasovi, već mogu kazati kako smo sada na sigurnih osam mandata, a do kraja večeri računamo i na deveti, rekao nam je sinoć oko 22 sata. Imamo izvrsne rezultate i na razini županije i grada jer smo, uspoređujući rezultate s prošlogodišnjima, u odnosu na SDP povećali našu pobjedu s razlikom od preko 2.000 glasova. To je jedan od naših najboljih izbornih rezultata na parlamentarnim izborima i time se posebno ponosim. SDP je poražen i u gradu i u županiji, a vjerujem da će tako biti i na razini države, te da će naša stranka s ostalim partnerima sigurno formirati novu hrvatsku vladu. Zahvaljujem svim biračima koji su HDZ-u i našim kandidatima, kao i predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, budućem premijeru, dali svoj glas. S njim na čelu  HDZ ih sigurno neće iznevjeriti, dapače, Hrvatska će punim jedrima krenuti naprijed, poručio je Kalmeta.