Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U bokanjačkoj prašumi podignuli farmu kornjača

11.09.2016. 22:00
U bokanjačkoj prašumi podignuli farmu kornjača


Poznato je kako su na širem području Zadarske županije u proteklim godinama otvorena brojna uzgajališta ili farme krava, konja, goveda, ovaca, pasa, glista i tome sličnom ali manje je poznato da je odnedavno, poptuno legalno, otvoreno uzgajalište kopnenih kornjača – čančara. Na lokalitetu Njive, dva kilometra sjevernije od Bokanjca, na oko 4.000 metara četvornih, gusto zaraslo područje pod šikarom, hrastovom i borovom šumom u uzgajalište kornjača pretvorili su bokanjački supružnici Leonardo i Zorica Dražević sa svoje tri kćeri Tarom, Nikom i Ivom.
Riječ je o velikim štovateljima i zaljubljenicima u prirodu i životinje. Ženke i mužjaci kornjača, koje u sebi imaju ugrađene odgovarajuće čipove i koje su spremne za rasplod i daljnju reprodukciju, kupili su u Istri i u susjednoj Sloveniji i za njih posjeduju sve valjane rodovnice, a od Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH dobili su sve potrebne papire. Budući da je Leonardo kao već prokušani lovac i kinolog okupiran uzgojem i brigom oko lovačkih pasa i ostalih domaćih životinja, pored kućanskih poslova brigu oko uzgoja i nadzora kornjača objeručke je prihvatila supruga Zorica sa svoje tri kćeri, koje su nas ispratile na farmu.
Nakon vožnje terencem po teško prohodnom šumskom putu stigli smo do cilja. U zelenoj oazi kornjače provode idilične dane. S obzirom da je uloženo dosta truda, a posao nije financijski posebno unosan, primjećujemo da motiv vjerojatno nije novac.
– U prvom redu ljubav prema životinjama. Kao drugo, željeli smo i našim sumještanima pokazati da se puno toga može učiniti kad se hoće. Kornjače ćemo jednog dana puštati u prirodu, a ako se bude netko bude htio baviti ovim poslom, moći će ih kupiti kod nas. Ova vrsta kornjače je strogo zaštićena i njezin se nelegalni izlov može novčano kazniti.
Da riješimo nedoumice ljubitelja životinja – ove životinje ne uzgajaju se kako bi ih se prodavalo za ukrase, prehranu ili slične potrepštine. Kornjače se danas drže kao kućni ljubimci, i vrlo se rijetko može čuti da bi netko bolesnicima davao kornjačinu krv kako bi liječio leukemiju, ili za tretiranje malignih bolesti, kako je to nekada bio običaj.
– Čančare žive do 50 godina. Naše su isto jako stare i imaju oko 40 godina i kao takve spremne su za reprodukciju. Njihovo vrijeme koćenja je upravo sada u rujnu i ovih dana očekujemo mlade kojima će onda trebati 6 do 7 godina da dođu do spolne zrelosti, da mogu i one kotiti mlade.