Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Fakultet ili večernja škola?!

Autor: Katina Vrsaljko

11.10.2009. 22:00
Fakultet ili večernja škola?!

Foto: Filip BRALA



Nije važno koliko je predavanja u kasnim večernjim satima ili subotom. Dovoljno je da je i jedno tjednom, previše je. Tko može pažljivo slušati predavanje koje traje od 20 do 22 sata, pita se Stipan Dilber, predsjednik zadarskog Studentskog zbora
Ove akademske godine na zadarskom sveučilištu prvi put postoji pet studijskih godina, što znači više studenata i kolegija. Kapacitet sveučilišta je isti pa je zbog nedostatka predavaonica napravljen raspored predavanja koji prelazi uobičajeno doba dana i tjedna. Kako se moglo čuti ovih dana, predavanja svakodnevno traju do 22 sata, a odvijaju se i subotom.
To nikako ne odgovara studentima, a pretpostavlja se ni profesorima. Kako kaže Stipan Dilber, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, znalo se da će se ovo dogoditi još prije nekoliko godina, kada se uveo Bolonjski proces.
– Čak i prošle godine, kad smo mi “bolonjci” bili na četvrtoj godini, to jest na prvoj godini diplomskog studija, neka predavanja smo slušali u kabinetima, rekao je Dilber.
Nastava se sada odvija u zgradi rektorata na rivi, u DHM-u, u bivšem studentskom domu te u zgradi novog kampusa. Da bi se rasteretile ove zgrade, studenti su na zadnjoj sjednici Hrvatskog studentskog zbora od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražili dodatne prostorije. Tome je trebala poslužiti stara Tehnička škola, no izgleda da se sada nema novca za prilagodbu tog prostora u koji bi se izmjestila tri sveučilišna odjela.
Kako bilo, studentima trenutačno stanje nikako ne odgovara.
– Nije važno koliko je predavanja u kasnim večernjim satima ili subotom. Dovoljno je da je i jedno tjednom, previše je. Tko može pažljivo slušati predavanje koje traje od 20 do 22 sata? Nemaju koncentracije ni profesori ni studenti pa pada kvaliteta nastave. Nije ovo večernja škola, nezadovoljan je Dilber.