Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najbolji svjetski filmski naslovi u Zadru

Autor:

11.10.2009. 22:00
Najbolji svjetski filmski naslovi u Zadru

Foto: Adam VIDAS



Zagreb Film Festival postao je jedan od popularnijih i posjećenijih u Hrvatskoj, a na njemu se prikazuju neki od najboljih međunarodnih filmova koji se trenutačno nalaze na tržištu
Zadarski Callegro cinema od 21. do 25. listopada ugostit će dio programa Zagrebačkog filmskog festivala. Poznata filmska revija već šestu godinu održava se u prostorima studentskog centra u Zagrebu, a od ove godine raspoređena je na više lokacija: Movieplex, kino Tuškanac, kino Europa (u Zagrebu), dok će zadarski ljubitelji filma moći uživati u nekoliko, iz programa izdvojenih, filmskih naslova.
– Zagreb Film Festival postao je jedan od popularnijih i posjećenijih u Hrvatskoj, a na njemu se prikazuju neki od najboljih međunarodnih filmova koji se trenutačno nalaze na tržištu.
Ovaj je festival prošle godine posjetilo 36 tisuća gledatelja, a ove se godine ZFF održava od 18. do 24. listopada uključujući dugometražni program, kratke filmove, omnibus program, dokumentarni film i ostali popratni program.
U Callegru će se tako moći pogledati pet-sedam biranih filmskih naslova, od kojih već možemo najaviti “500 dana ljeta (romantična komedija) i Crnci (hrv. krim. drama) redatelja Gorana Devića, vlasnika pulske Zlatne Arene – saznajemo od Sanje Peroš, voditeljice komercijale Callegra.
U Callegru se trenutačno prikazuje revija španjolskog filma gdje je kroz deset filmova predstavljen osebujni Pedro Almodovar kao jedan od najkontroverznijih, ali i najkvalitetnijih europskih redatelja; istovremeno, Sanja Peroš upoznaje nas s još jednom novosti u filmski bogatom listopadu:
– Također bi najavili i ART srijedu u Callegru. Svake srijede u 20 sati, Callegro cinema prikazivat će jedan filmski naslov koji do sada nije prikazan u redovnom programu. Za otvaranje ART srijede na rasporedu imamo dokumentarni film “Duhovi Cite Soleila”, a tom ćemo prilikom ugostiti i snimatelja filma Miloša Lončarevića.


Filmski naslovi Zagreb Film Festivala


500 dana ljeta
Dečko upoznaje djevojku. Dečko se zaljubi, djevojka ne. Iznenađujući igrani film Marca Webba šarmantno je postmoderno razmišljanje o zaljubljivanju, neuzvraćenoj ljubavi i odnosima, predstavljena nelinearnom strukturom. Počevši propovijedanje na 488. dan, skače naprijed i natrag na različite dane ljubavne veze koja traje 500 dana.
Crnci
Tijekom rata u gradu pod opsadom vod nazvan Crnci, zadužen za obavljanje prljavih zadataka, mora biti rasformiran jer je potpisano primirje. Zapovjednik voda Ivo priprema akciju izvlačenja tijela trojice svojih poginulih ljudi iz šume i istodobno, usprkos primirju, želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju. Preživjeli članovi voda, Darko, Barišić, Franjo i Šaran, mučeni svaki svojim krivnjama i dilemama, kreću u akciju i u šumi nalaze neprijatelja tamo gdje su ga najmanje očekivali – u sebi samima.
Duhovi Cité Soleila
Duhovi Cité Soleila priča je o mladim naoružanim ljudima iz siromašne četvrti koje drugi iskorištavaju za svoje političke ciljeve. To je svjedočanstvo o očajničkim snovima u getu u kojem je čovjek čovjeku vuk. Priča je to o bratskoj ljubavi i bratskoj mržnji. Cainu i Abelu. Dok hip-hop i rap čine neizostavni dio njihove očajničke nade za opstankom u Cité Soleilu – najopasnijem mjestu na svijetu.