Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Slatke muke studentskog života

Autor: Katina Vrsaljko

11.10.2009. 22:00
Slatke muke studentskog života

Foto: Filip BRALA



Osim gužvi po faksu i (ne)snalaženja po gradu, brucoše već pomalo muče i financije. Posebice one koji su u privatnom smještaju, što je za razliku od studentskog doma znatno skuplje. Varaždinci Jelena, Anika i Tibor ističu da im se isprva činilo daleko studirati u Zadru, ali, kako kažu, ovdje je ljepše, ljepši je faks, manji grad i lakše se snaći nego u nekim većim sveučilišnim središtima


Počela je još jedna akademska godina. Neki, već zagrijani studenti nastavljaju svoj put prema cilju, dok je za brucoše jedna od najvećih avantura u životu tek počela. Svaki početak je težak, kažu, ali za brucoše su to sve slatke muke. Ovo je za njih početak nove etape na životnom putu, posebice za one koji studiraju daleko od svojih domova. Naglo osamostaljivanje, koliko god je za njih uglavnom zabavno, budi i neki osjećaj straha, no povjerenje njihovih roditelja da će u svojoj samostalnosti i uspjeti ulijeva im samopouzdanje pa u ovu avanturu kreću puni optimizma.
Naučiti strpljivo čekati
Održani su pozdravni govori profesora i predavanja su počela, a brucoši koji su došli studirati u Zadar tek se počinju snalaziti po svojim fakultetima i gradu koji će im nekoliko sljedećih godina biti glavno okruženje. Kroz razgovor s njima doznajemo da se nije tako teško snaći, ali treba im još malo vremena. U tome im pomažu kolege s viših godina i djelatnici fakulteta. Više ih muči to što im još nisu gotove iksice, i što gužve u referadi ne jenjavaju – svima trebaju potvrde o studiranju za osiguravanje gradskog prijevoza ili zdravstvenog osiguranja, upisuju se izborni kolegiji…
Brucoši lagano počinju shvaćati da će tijekom studiranja, između ostalog, naučiti strpljivo čekati.
Osim gužvi i (ne)snalaženja po gradu, brucoše već pomalo muče i financije. Posebice one koji su u privatnom smještaju, što je za razliku od studentskog doma znatno skuplje.
Monika iz Virovitice upisala je arheologiju u Zadru i živi sama u stanu koji plaća 1.600 kuna mjesečno.
– Prvo sam čekala listu studenata primljenih u studentski dom i kad sam vidjela da nisam primljena, već je većina stanova u Zadru bila zauzeta. Tako nisam imala vremena ni potražiti cimericu, a na kraju sam našla stan u lošem stanju koji skupo plaćam, kaže Monika.
Prednosti studiranja u Zadru
Iako su imale isti problem s čekanjem rezultata, Jelena i Anika iz Varaždina imale su više sreće. Našle su lijepi stan s još jednom cimericom koji plaćaju svaka po 650 kuna. Kako kažu, nije im baš blizu fakultet, ali gradski prijevoz plaćaju 20 kuna godišnje i imaju izravnu liniju i sasvim su zadovoljne.
Brucoš arheologije Tibor iz Varaždina živi u iznajmljenoj sobi s kuhinjom u kući s drugim podstanarima s kojima dijeli zahod za 900 kuna mjesečno.
S obzirom da još nemaju iksice, ne hrane se u studentskoj menzi nego razvijaju svoje kulinarske sposobnosti. Doduše, najčešće biraju jeftinije namirnice i brzu hranu, a već im pomalo nedostaje mamina kuhinja. Ipak, ne još toliko da bi već išli doma. Posebice, Monika koja do Virovitice putuje vlakom čak 12 sati. Varaždincima je odlazak kući puno jednostavniji, putuju autobusom samo četiri sata. Isto kao Dinu Ribiću, brucošu iz Splita koji živi u studentskom domu te je jako zadovoljan smještajem i njegovom cijenom. Došao je studirati u Zadar zbog blizine doma, sviđa mu se grad, a i kako kaže, teško da bi mogao bez mora.
Petar Golomejić iz Kistanja završio je srednju školu u Zagrebu, a sad je upisao povijest u Zadru. O studentskom životu u Zadru dosta je čuo od svoje starije sestre pa je snalaženje za njega puno lakše.
Brucoši s kojima smo razgovarali ističu nekoliko prednosti studiranja u Zadru.
– Nisam htio ostati u Zagrebu jer mi je dom bliže, ali i grad je mirniji. Život u Zagrebu je brži i skuplji, rekao je Petar.
Varaždinci ističu da im se isprva činilo daleko, ali kako kažu, ovdje je ljepše, ljepši je faks, manji grad i lakše se snaći nego u nekim većim sveučilišnim središtima. Sviđa im se i društveni život. Kažu, uvijek ima ljudi po gradu, ima različitih noćnih klubova i ostalih sadržaja za slobodno vrijeme, što će u predahu od učenja učiniti njihovo studiranje zanimljivijim.