Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zapalio se vlak u vožnji

Autor: Marija Knežević

11.10.2009. 22:00
Zapalio se vlak u vožnji


U pomoć strojovođi i kondukteru odmah su priskočili mještani koji su do tada mirno ispijali kavu u obližnjem kafiću te djelatnici benzinske crpke “Tri Bartola”


Putnički vlak koji je iz smjera Knina prometovao prema Zadru zapalio se u vožnji u nedjelju ujutro oko 10.30 sati. Prolazio je kroz Galovac na pružnom prijelazu. Ljudi u automobilima koji su čekali da prođe vlak zamijetili su dim i trubili kako bi upozorili strojovođu. Vlak se ubrzo zaustavio, a šest putnika iskrcalo se i udaljilo od konstrukcije u plamenu. Nitko od njih nije ozlijeđen i uskoro su do odredišta prevezeni autobusom koji su unajmile Hrvatske željeznice.
– Bio sam u kući i kad sam čuo viku i trube, mislio sam da je netko nastradao. Izišao sam vani i vidio da je vlak u plamenu i da koči. Gorjelo je po sredini vlaka. Putnici su brzo poiskakali vani i makli se od vatre, kaže Dragan Burčul (54) čija je kuća dvadesetak metara od pruge. Dodao je kako je kroz godine na ovoj dionici bilo nesreća, ali još nije posvjedočio tome da se vlak u vožnji zapalio.
U pomoć strojovođi i kondukteru odmah su priskočili mještani koji su do tada mirno ispijali kavu u obližnjem kafiću i djelatnici benzinske pumpe “Tri Bartola”.
– Momci su odmah skočili i zgrabili četiri aparata za gašenje i otrčali smo do vlaka. Brzo smo ga ugasili, sva sreća nitko nije stradao. Putnici nisu paničarili, kaže Petar Burčul (38).
Na teren su odmah po dojavi, koja je primljena tek u 11 sati, izašla 4 vatrogasna vozila JVP-a Zadar s deset vatrogasaca, no požar je već bio ugašen. Policija je dojavu primila u 11.03 sati i također su odmah izašli na teren kako bi napravili očevid i eventualno na licu mjesta utvrdili uzroke izbijanja požara.
– Plamen je buknuo na dizelskoj motornoj garnituri, a uzroke još ne znamo. Dok vučna služba ne odvuče vlak na depo, putnike ćemo prevoziti autobusima, a onda će doći zamjenski vlak, kazala je Vlatka Škorić, glasnogovornica HŽ-a.