Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Barjašićev maslinik

11.10.2010. 22:00


Nikola Barjašić (47), Poličnik, obiteljsko gospodarstvo, s dvojicom sinova, kćeri i ženom podiže proizvodnju na 7 ha sa 2000 stupi maslina. Domaće sorte u proizvodnji: oblica, grambučela, drobnica s ograničenim uporabom navodnjavanja, biološkom zaštitom, vlastitom preradom omogućit će uspjeh na tržištu ponajprije preko dobre kakvoće ulja.
Još jedna uspješna poljodjelska jedinica zadarske županije jamči preko maslinarske proizvodnje opstanak i reprodukciju obiteljskih vrijednosti u poljodjelstvu. Naše zajedničke brige, naše države i društva, trebale bi biti kako omogućiti ovakvim zdravim jedinkama da pomoću poticaja uđu u konkurentnu borbu na svjetskom tržištu maslinovog ulja.
Takva nastojanja pripomaže i Europska unija, što je nastavak lijepe pripovijesti kako izdržati u novoj tržnoj okolini. Barjašić će imati dosta vremena dok mu masline stupe na rod, da odluči hoće li stvoriti vlastitu znamku kakvoće svoga ulja, ili će mu to jamčiti zajednička znamka na udruženoj razini preko maslinarske zadruge ili udruge maslinara. U jednom i drugom slučaju prodaja ulja ovisit će ponajprije o tržnoj kakvoći.
Uvjeti za dobru kakvoću uglavnom su ispunjeni sadnjom kakvonosnih kultivara u dobrom podneblju. Uz dobru agrotehniku treba se držati optimalnih rokova berbe i prerade. Također treba osigurati dobro uskladištenje i pakiranje ulja za sve odsječke nacionalnog tržišta.
Mislim da će se ova proizvodnja dobro uklopiti uz ostalih 30.000 stupi novopodignutih maslinika u općini Poličnik. Tako će naš dični poličanski kraj ostvariti dobru poljodjelsku i gospodarsku budućnost.
Vaš Bage