Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svjetska premijera filma za pomoć beskućnicima i u Zadru

11.10.2010. 22:00
Svjetska premijera filma za pomoć beskućnicima i u Zadru


Ove nedjelje se obilježeva Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. U sklopu tog događaja i zadarski Arsenal pridružuje se svjetskoj premijeri filma za pomoć beskućnicima koja započinje u 20 sati.
Premijera “Miss Homeless” inače se održava na “Film Festival of Ghent” na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Kao čin solidarnosti, bit će prikazan pod otvorenim nebom.
Film redatelja Danijela Lamba “Miss Homeless” istog će dana biti prikazan u 46 gradova u jedanaest zemalja, a među kojima je i Zadar. Nudeći film bez naplate svim organizacijama koji se bave problemom beskućništva ili ga jednostavno žele prikazati, autori filma nastoje istaknuti njegovu socijalnu dimenziju. Na ovaj način premijera filma postala je međunarodni čin solidarnosti u borbi protiv siromaštva.
Godina 2010. proglašena je europskom godinom borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti. Cijena ulaznice je 20 kuna, a prikupljana sredstva bit će predana Caritasu Zadarske nadbiskupije te uložena na dobrobit zadarskih beskućnika.
Redatelj Daniel Lambo poznati je belgijski televizijski redatelj i scenarist. Producent Peter De Maegd, jednako kao i Jean Baptiste, ujedno su i autori dokumentarca “Where is Gary” prikazanog na festivalu Film forum Zadar u kolovozu ove godine. “Miss Homeless” je sniman s profesionalnim glumcima i stvarnim beskućnicima te bez budžeta. Radnja počinje s američkom glumicom koja odlučuje živjeti među briselskim beskućnicima. Riječ je o dokufikciji, svojevrsnoj crnoj komediji. Većina glumaca su beskućnici koji improviziraju scene iz stvarnog života. Film portretira ženu koja živi na margini društva i bori se da se njezin glas čuje u svijetu za koji se čini da ne mari.