Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Carski ruski balet u Zadar dolazi s Carmen i Bolerom

11.10.2011. 22:00
Carski ruski balet u Zadar dolazi s Carmen i Bolerom


„Carmen” i „Bolero” plesna je atrakcija koju  će Zadrani imati prilike pogledati u izvedbi Carskog  ruskog baleta u dvorani  Krešimira Ćosića 25. studenog.
Carski ruski balet već je  odavno postigao svjetsku  slavu, a poznat je i hrvatskoj  publici po brojnim rasprodanim nastupima širom zemlje. Ovaj je ugledni ansambl pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta osnovan 1994. godine a sastoji se  od 45 umjetnika među kojima se nalaze i oni koji su  osvojili niz međunarodnih  nagrada i koji su na popisu  zaslužnih narodnih umjetnika Rusije.
Ravelov „Bolero”, poznati  je glazbeni predložak kojeg  je baletno još 1928. godine  postavila Bronislava Nižinska, pa onda Béjart i od onda  mnogi suvremeni autori.  „Bolero” se smatra jednim  od najvećih remek djela  svjetske glazbe, a Maurice  Ravel je za njega našao inspiraciju za snažni i siloviti  ritam u ujednačenim, polaganim repetitivnim zvukovima teških strojeva u tvornicama.
Balet „Carmen” je svojoj  supruzi legendarnoj balerini  Maji Pliseckaji posvetio poznati skladatelj Rodion Schedrin. Nastao na osnovu istoimene Bizetove opere.  Priču o ljubavi i strasti između Španjolca Don Josea i  ciganke Carmen prilagodio  je plesnom izričaju, upotrijebivši isključivo gudače i velik broj udaraljki poput ksilofona i činela. Koreografiju  “Carmen” osmislio je 1967.  Kubanac Alberto Alonso,  podcrtavši psihološku dramu koja se u opernoj priči  odvija između Don Josea i  prevrtljive ljepotice Carmen.  To je djelo iste godine izvedeno u moskovskom Boljšoj teatru, a izvrsna mu je  prihvaćenost od strane publike omogućila opstanak na  baletnim pozornicama širom  svijeta do današnjeg dana.
Više o samoj izvedbi Carskog ruskog baleta u Zadru  znat će se nakon novinske  konferencije zakazane za sutra u HNK Zadar.