Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kamen poslan na analizu u IGH

11.10.2011. 22:00
Kamen poslan na analizu u IGH


Ako je moguće očistiti crnilo, nećemo trošiti kamen i novac bez potrebe, ali radi se o maloj kvadraturi pa se može zamijeniti i u potpunosti. Svakako je dobro da se ovo dogodilo sad, a ne kasnije, kaže Kostrenčić


Djelatnici Instituta IGH danas su s popločanog dijela Poljane  Šime Budinića izvadili uzorak pocrnjelog kamena koji  nose na analizu da bi utvrdili  razlog crnjenja istarskog  kanfanara. Kako kaže voditelj gradilišta, Božidar Brkljača iz Duce, analizirat će  se i dvije ploče novog, paletiranog kamena.
– S obzirom na to da je  Poljana tek djelomično popločana, voda se cijelo ljeto  slijeva ispod kamena koji je  vapnenačkog podrijetla. Kemijskom reakcijom crnilo  zato izbija na površinu. Iako  smo sigurni da nije problem  u kamenu, koji ima i atest  Instituta IGH, analizirat će  se kamen na upijanje i poroznost. Rezultate očekujemo za desetak dana pa će  investitor i projektant  odlučiti što dalje, govori Brkljača.
Tako je i dogovoreno na  današnjem sastanku predstavnika Grada Zadra, projektanta, stručnog nadzora i  izvođača radova.
– Kad se utvrdi da nije  problem u kamenu, predložit ćemo da se promijeni  tehnologija postavljanja kamena. To može biti skuplje,  ovisno za koju se tehniku  odluče projektanti i investitori. Može to biti promjena  cementa, premaz, gletanje…  Ima raznih varijanti. Sad  smo i posebnim prahom  oprali jedan dio kamena na  Poljani. Dobro se pere, sad  treba vidjeti hoće li opet  pocrnjeti. Ako se utvrdi da je  problem u kamenu, mi smo  spremni cijeli kamen promijeniti, ali ne dok se ne  utvrdi točna tehnologija postavljanja, ističe Brkljača,  dodajući da će se u svakom  slučaju napraviti onako kako je u projektu zamišljeno.
Kako ističe Alan Kostrenčić iz arhitektonskog  dvojca Kostrenčić-Krebel,  koji je projektirao uređenje  Poljane, vrsta kamena i tehnologija njegova postavljanja su već primijenjene u  svim novijim projektima u  Zadru.
– Istom vrstom kamena je  popločana Poljana Ivana Pavla II. i nova riva gdje su  Pozdrav Suncu i Morske orgulje. Osim toga, taj su kamen odobrili i konzervatori,  smatrajući da je najbliži tradicionalnom. Zato smo  odlučili za to i zato nas je  pomalo iznenadilo crnjenje  kamena. Više je mogućih  razloga: da je kamen porozan, da je vlaga tijekom  ljeta izazvala crnjenje, a moguće je i da se žurilo s  popločavanjem zbog rokova  pa se podloga nije dobro  osušila, navodi Kostrenčić.
Kostrenčić kaže da je mali  dio Poljane popločan pa da  se to može nazvati i probnim  uzorkom.
– Ako je moguće očistiti  crnilo, nećemo trošiti kamen  i novce bez potrebe, ali radi  se o maloj kvadraturi pa se  može zamijeniti i u potpunosti. Svakako je dobro  da se ovo dogodilo sad, a ne  kasnije, kaže Kostrenčić.