Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarske klape odale počast Ljubi Stipišiću Delmati

11.10.2011. 22:00
Zadarske klape odale počast Ljubi Stipišiću Delmati


Ljubo Stipišić Delmata, koji se ubraja među najvrijednije čuvare dalmatinske glazbene baštine, svojim je velikim srcem i djelima zauvijek zadužio zadarsku klapsku scenu


Barba Ljubo Stipišić Delmata, koji se ubraja među najvrijednije čuvare dalmatinske glazbene baštine, svojim je velikim srcem i djelima zadužio zadarsku klapsku scenu. Počevši od prvog festivala klapa u Zadarskoj županiji pa sve do osnivanja dječje klape Kolibrići kao i osnivanja festivala dječjih klapa koji je ove godine proslavio svoj treći rođendan barba Ljubo zlatnim je slovima upisan u povijest klapske pjesme našega grada.
Sve to ponukalo je zadarske klape da se sinoć okupe na Narodnom trgu kako bi uz upaljenu svijeću i pokoju klapsku riječ odali počast jednom od najvećih skladatelja s ovog područja. Na glavnom gradskom trgu su se tako zatekli pjevači svih vodećih zadarskih klapa: Kondura, Cantus, Galija, Intrade, Ardura, Niko… Uz njih počast velikom Ljubi došli su odati i brojni drugi Zadrani, među kojima Ivan Pehar, Tamara Šoletić i Niko Pavin.
– Vijest o smrti Ljube Stipišića Delmate je bila veliki šok za sve nas ovdje okupljene. Iza njega ostaju brojne knjige, klapske pjesme za djecu, kao i mnogi klapaši kojima je pomogao svojim znanjem i iskustvom. Malo je reći kako je riječ o čovjeku koji je živio za klapsku pismu, klapska pjesma je bila njegov život, kazao nam je Jurica Gašpar, jedan od inicijatora ovog okupljanja na Narodnom trgu.