Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od objave “liste srama” Zadrani podmirili manje od petine duga

Autor: Suzana Bandić

11.10.2012. 22:00
Od objave “liste srama” Zadrani podmirili manje od petine duga

Foto: Zvonko KUCELIN



Svoj dug prema državi ispod zakonskog kriterija od 300 tisuća kuna svelo je tek šest poduzeća sa zadarskog područja i to: Exclusive tours d.o.o. iz Pakoštana, Zrilić-comerc iz Kakme, Rasvjeta-ing d.o.o. iz Zadra, Grad Benkovac te Velebit O.L.M.O.S. d.o.o. i Orbis iz Zadra


Na Linićevoj listi poreznih dužnika koja se sustavno smanjuje iz tjedna u tjedan sve je manje i Zadrana. Prema neslužbenim podacima s “liste srama” od objave 31. srpnja pa do danas, izbrisano je ukupno 30-ak fizičkih i pravnih osoba sa zadarskim adresama, a još toliko je onih koji su podmirili dio svojih dugovanja. Za razliku od pravnih i fizičkih osoba koji su s državom “poravnali račune”, svi oni koji još uvijek imaju dospjelih a neplaćenih računa, i dalje će se “sramiti”. Naime, na listi su još uvijek vidljiva imena tvrtki i građana koji su u državnu kasu do 31. kolovoza uplatili dio svojih obveza, pa čak i u situacijama kada je iznos tog duga manji od zakonski postavljenog kriterija za objavu.
Kada je riječ o našoj županiji, na listi fizičkih osoba koje obavljaju neku djelatnost osam je onih koji su dugovanje prema Poreznoj upravi smanjili ispod iznosa od 100 tisuća kuna, a tek jedan građanin čiji je dug nakon objave smanjen ispod zakonskim kriterijem određenih 15 tisuća kuna. Zanimljivo je spomenuti kako se od objave liste pa do danas gotovo ništa nije promijenilo kada je riječ o najvećim dužnicima, a u prilog tome ide i podatak da je Zadranin koji je na “građanskoj listi” i koji je barem smanjio dugovanje, tek na 2411. mjestu.
Slično je i s popisom pravnih dužnika. Da su svoj dug prema državi sveli ispod zakonskog kriterija od 300 tisuća kuna može se pohvaliti tek šest poduzeća sa zadarskog područja i to: Exclusive tours d.o.o. iz Pakoštana, Zrilić-comerc iz Kakme, Rasvjeta-ing d.o.o. iz Zadra, Grad Benkovac te Velebit O.L.M.O.S. d.o.o. i Orbis iz Zadra. Iz dostupnih podataka proizlazi kako su Zadrani od objave liste 31. srpnja kada je evidentirano dugovanje od oko 52 milijuna kuna u dva i pol mjeseca uplatili manje od jedne petine ukupnog duga. Iako se taj podatak čini lošim, Zadrani su u okvirima državnog prosjeka, što je vidljivo iz podataka koji su koncem prošlog tjedna objavljeni na stranicama Ministarstva financija. Porezna uprava objavila je kako je do kraja prošlog tjedna ukupno 1685 poreznih dužnika uplatilo ukupno 116,8 milijuna poreznog duga.
Podsjetimo kako su se na prvom popisu nalazila 7124 poduzeća koja su prema tadašnjim najavama dugovala ukupno više od 15 milijardi kuna.
Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, odnosno obrtnika i vlasnika poduzeća, bilo je 13.066 dužnika s dugom od oko 4,4 milijarde kuna. Građana koji državi duguju preko 15.000 kuna poreza na listi se nalazilo 82.180, a njihov ukupni dug iznosio je oko deset milijardi kuna.