Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zahvalni za kruh i osjetljivi za one koji ga nemaju

Autor: Velimir Brkić

11.10.2012. 22:00
Zahvalni za kruh i osjetljivi za one koji ga nemaju


U ovo doba gospodarske krize i recesije na osobit način zahvaljujemo na kruhu jer povezuje trud i urod, zemaljsko i nebesko, ljudsko i božansko, istaknuo je biogradski gradonačelnik Knez


Srednja škola Biograd obilježila je tradicionalnu manifestaciju Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. U atriju škole bili su za tu prigodu aranžirani izloženi proizvodi kruha dugogodišnjeg sponzora Exclusive tours d.o.o. Pakoštane u vlasništvu Ante Vulina, poznatog po pekari i prodavaonicama Kroštula, te proizvodi učenika strukovnog odjeljenja kuhar-konobar čiji je mentor profesor kulinarstva Marin Banović.
– Jedan od ciljeva ove manifestacije je i očuvanje običaja našeg naroda i naših zavičaja kao dijela nacionalne kulturne baštine, u uvodnom slovu je rekao ravnatelj Ivica Kero nakon što je zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovaj događaj ostvari.
Ovom manifestacijom, koja se u Hrvatskoj održava tijekom listopada, pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta, odnosno učenika i prirode.
– Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni, govori Kero.
Manifestaciju na kojoj su nazočili učenici i njihovi učitelji uveličali su donedavni ravnatelj škole prof. Božo Došen, biogradski gradonačelnik Ivan Knez, Marina Viduka iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije i drugi.
– U ovo doba gospodarske krize i recesije na osobit način zahvaljujemo na kruhu jer povezuje trud i urod, zemaljsko i nebesko, ljudsko i božansko, istaknuo je biogradski gradonačelnik Knez.
Pripremajući kruh i krušne proizvode, vodimo računa o modernom vremenu u kojemu živimo, ali istovremeno ne zaboravljamo na starinske, autohtone recepture, zanate i alate koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci, jedna je od poruka ove manifestacije.
Degustaciji krušnih proizvoda prethodio je blagoslov don Nikole Tokića župnika Župe sv. Ivana Krstitelja na biogradskoj Kosi koji je tom prigodom podsjetio na nekoliko narodnih izreka poput: “Dok je kruha ikakva, ne boj se gosta nikakva.”
– Svaki dan dok blagujemo kruh pozvani smo zahvaliti Bogu za dar kruha i biti osjetljivi za one koji ga nemaju, poručio je don Nikola.