Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svoj 100. nastup Krila oluje imat će u Zadru! (GALERIJA)

11.10.2013. 22:00
Svoj 100. nastup Krila oluje imat će u Zadru! (GALERIJA)


Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja u akrogrupi, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti


Za svoj 97. i 98. nastup Akrobatska grupa „Krila Oluje”, odabrala je jednu od najbolji pozornica, zadarsku rivu. Piloti Krila Oluje jučer su u 8.30 i 13.30 sati održali dva trenažna letačka programa u Zadru iznad rive.
Letački program u trajanju 25 minuta je onaj koji je ove sezone akroskupina predstavila na aeromitinzima u Mađarskoj i Poljskoj. Tijekom izvođenja programa avioni „Krila Oluje” lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra, pri brzinama do 550km/h. Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja u akrogrupi, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata, niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg aviona na osnovi kojih moraju upravljati avionom na takav način koji osigurava minimalna odstupanja od zadane pozicije u odnosu na ostale avione. Inače, program koji izvode “Krila Oluje” traje 20-ak minuta, izvodi se na visini od 50 do 1.000 metara te na minimalnoj udaljenosti od publike oko 230 metara. Kao i kod gotovo svih ostalih svjetskih akrogrupa, ne postoje pričuvni piloti, obuka za svaku poziciju je specifična i neprekidna te je nemoguće imati obučenog pričuvnog pilota koji bi bio u svakom trenutku sposoban zamijeniti svakog od pilota. U slučaju bolesti jednog od pilota, grupa izvodi skraćeni program s pet aviona ili se u potpunosti otkazuje nastup. Za svoja uvježbavanja i nastupe “Krila Oluje” nemaju poput ostalih akrogrupa posebno izdvojene i opremljene avione već se koriste avionima iz sastava Eskadrile aviona 93.zb. po trenutačnoj raspoloživosti. To su u pravilu avioni tipa Pilatus PC-9.
Jučerašnji letovi iznad Obale Petra Krešimira IV. bili su osmi, odnosno deveti nastup pred zadarskom publikom. Nastup „Krila Oluje” organiziran je u povodu obilježavanja Dana obrane grada Zadra, Dana neovisnosti RH i blagdana avetog Šime, zaštitnika gada Zadra, a svoj 99. nastup imat će već danas u Dubrovniku pred sudionicima Parlamentarne skupštine NATO saveza. Matija Vrđuka, Nenad Hasnek, Josip Čolak, Edvard Krišto, Božen Tadić i Siniša Hucika svoj 100. nastup planiraju ipak održati u Zadru, jer “Krila Oluje” nisu samo najveći promotor Oružanih snaga RH u svijetu, nego i Zadra. To su dokazali u 39 inozemna nastupa u Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj i Danskoj. Poznato je kako nakon svakog povratka s nastupa, “Krila Oluje” izvode iznad grada poseban program nazvan „Pozdrav Zadru” prije nego slete u zračnu bazu Zemunik.