Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Lopovi, vratite imovinu Croatia Zadar Linea koja vas ne pripada!”

11.10.2016. 22:00
“Lopovi, vratite imovinu Croatia Zadar Linea koja vas ne pripada!”


Bivši radnici posrnule autoprijevozničke tvrtke Croatia Zadar Line jučer su blokadom prometa na Liburnskoj obali upozorili pravosudna tijela na potrebu hitnog rješavanja njihovog slučaja te isplatu zaostalih otpremnina. Njih 50-ak na isplate čekaju 16 godina, otkako je proveden stečaj tvrtke.
– Ovo danas bila je simbolična blokada prometa kako bismo ukazali svim institucijama, prije svega sudovima, na konačno rješavanje problema ovih radnika. Stečaj tvrtke otvoren je 5. prosinca 2000. godine, a punih 16 godina vodi ga Frane Negro. Formalno je zatvoren 2011. godine i jedan je od najduljih. Prošle godine radnici su dobili pismenu potvrdu da su im otpremnine priznate, ali ne i isplaćene. Njihova potraživanja s kamatama iznose 15 milijuna kuna, izjavio je Vedran Uranija, županijski pravni zastupnik SSSH.
U međuvremenu su pisali predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je dala naputak Ministarstvu pravosuđa da se problem što hitnije riješi, a u proljeće ove godine pismo su uputili i tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlji koji se također založio za što hitnije rješavanje ovog slučaja na Trgovačkom i Ustavnom sudu o čemu ovisi isplata otpremnina. Međutim, do danas ništa nije učinjeno.
– Unatoč pozitivnim odgovorima predsjednice i resornog ministarstva, sudovi čekaju. Pitamo se što se i zašto se čeka? – ponovio je Uranija.
Ive Števanja, zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika s prosvjednog je skupa poručio:
– Lopovi, vratite imovinu Croatia Zadar Linea koja vas ne pripada! Radnici bi već dobili otpremnine da su pojedinci vratili što su pokrali, naglasio je Števanja koji je u ovoj tvrtki radio nešto više od 35 godina.
Bivšeg direktora tvrtke, Borisa Katića, smatra odgovornim za nezakonite radnje u likvidaciji tvrtke.
– Tijekom pretvorbe tvrtke 1993. Croatia Zadar Line je bila u holdingu, a zastupao nas je Dragan Marinović koji se sada uselio u krug Croatia Zadar Linea. Između njega i Katića postojao je dogovor, radnici nisu ništa znali i došlo je do toga da smo danas ovdje, na ulici, obrazložio je Števanja, dodavši kako je tada bez posla ostalo 84 radnika.
Neki radnici bivše tvrtke u međuvremenu su pronašli nove poslove, dok je njih 15-ak preminulo pa otpremnine potražuju članovi njihovih obitelji koji na to imaju zakonsko pravo.