Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pelagos Net Farma i Cromaris preuzimaju polja Kali tune kod Lavdare

11.10.2016. 22:00
Pelagos Net Farma i Cromaris preuzimaju polja Kali tune kod Lavdare


Četiri od ukupno šest polja za uzgoj tune koje ima u koncesiji kod Lavdare Vele, Kali tuna prepustit će novim koncesionarima – Cromarisu i Pelagos Net Farmi. Dok je za Cromaris takva informacija svojevrsno iznenađenje, Zadrane raduje povratak tvrtke generala Ante Gotovine na područje zadarskog akvatorija, nakon što je s njega otišla zbog loše lokacije koju je prvotno imala.
U obrazloženju odluke o prijenosu koncesije na nove tvrtke, Kali tuna navodi kako zbog nedostatne kvote za ulov tuna nije uspjela nabaviti dovoljnu količinu žive tune koju je namjeravala nasaditi i uzgajati na koncesioniranom dobru.
– S obzirom na trenutnu veličinu nama dostupne kvote za ulov tuna, mislimo da ni u narednom razdoblju nećemo uspjeti nabaviti dovoljnu količinu žive tune koju bismo uzgajali na predmetnom koncesioniranom dobru, odnosno da i dalje nećemo biti u mogućnosti realizirati sklopljeni Ugovor. Smatramo da bi trgovačko društvo Pelagos Net Farma d.o.o., kao najmlađa hrvatska tvrtka za uzgoj tuna, moglo u narednim godinama imati dostatne količine žive tune koje bi mogli uspješno i efikasno uzgajati na predmetnom koncesioniranom dobru, stoji u obrazloženju koje će se u četvrtak naći pred vijećnicima Županijske skupštine. Vjeruju kako bi i Cromaris mogao dobro iskoristiti ova polja jer se radi o “najvećem hrvatskom poslovnom subjektu na području marikulture, sa značajnim udjelom u europskom tržištu uzgojene morske ribe, koji bi mogao efikasno koristiti predmetno koncesionirano dobro”.
Pelagos Net Farma tvrtka je koju su 2013. godine osnovali Ante Gotovina i Milan Mandić. Posao su počeli prijenosom koncesije s Jadran tune na uzgajalište kod otočića Gira, blizu Vrgade. Iako se krenulo s velikim entuzijazmom, jer se radilo o vremenu nakon što je general pušten iz haškog pritvora, susreli su se s brojnim problemima.
– Lokacija je jednostavno bila prerizična. Kad bi zapuhalo jugo kavezi bi se počeli micati, prijetila je opasnost da se sudare sa susjednim od Jadran tune, svi bismo dane i noći provodili na farmi kako se ne bi dogodilo najgore. Ta pozicija, pokazalo se, nije bila adekvatna za ovaj posao, kaže direktor tvrtke Nenad Horvat.
– Kvota se već dvije godine povećava za 20 posto, i za sljedeću se isto planira, što kumulativno iznosi 70 posto. Što se nas tiče, prošle smo godine prodali kvotu iz 2014. godine, koja je iznosila 430 tona tune. Iako je na dva polja kod Lavdare moguć uzgoj do 1.000 tona, ta će količina biti manja, jer smo vidjeli da je prirast ribe bolji kad je rjeđe nasađena. Nastojat ćemo otpočetka, kada se tuna ulovi u lipnju, zadržati ju u istom kavezu, ne prebacivati je iz jednog u drugi zbog velike količine, te dobrim prirastom opravdati kupnju opreme i izdvajanje za koncesiju, zaključuje Horvat.