Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pročitano oproštajno pismo koje je Mitrović ostavio za oca

Autor: Marija Knežević

11.11.2008. 23:00
Pročitano oproštajno pismo koje je Mitrović ostavio za oca


Mitrović je u pismu detaljno opisao “povijest cijele priče” od pozajmljivanja novca od optuženih do njihovih kasnijih ucjena, prijetnji, kamatarenja i zastrašivanja koje su ga dovele do ruba i prisilile na stravičan čin


Na Općinskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Hrvoje Visković, jučer je nastavljeno suđenje Kristijanu Kolovratu (36) iz Zagreba, Željku Erliću (41) iz Tinja, Draženu Adžiću (44) iz Biograda i Daliboru Mitroviću iz Zadra koji se terete zbog čak tri kaznena djela, a riječ je o poticanju na samoubojstvo, iznudi, lihvarskom ugovoru i prijevari zbog čega je samoubojstvo počinio Ilija Ićo Mitrović.
Kerol Sablić Radman, zamjenica općinskog državnog odvjetnika naglasila je kako optužba ima primjedbu na nalaz i mišljenje sudskog vještaka prometne struke, Ivana Bedenikovića koji je analizirao nesreću u kojoj je Mitrović poginuo.
Naime, prema vještakovom nalazu, iako na mjestu nesreće nije bilo tragova kočenja i ne može se sa sigurnošću utvrditi brzina kretanja kamiona, zbog mogućeg nagiba vozila ne može se niti dokazati kako je Mitrović kamionom, namjerno sletio u provaliju.
– Nalaz je proizvoljan, paušalan i neprihvatljiv – zaključila je tužiteljica, Sablić Radman te je stoga zastupnik obitelji tragično stradalog Ilije Mitrovića, Andrej Margarin zatražio da se vještak neposredno ispita na glavnoj raspravi kako bi se mogla postavljati pitanja i razjasniti sve nedoumice vezane uz prometnu nesreću.
U cijelosti je pročitano i oproštajno pismo koje je Mitrović poslao ocu samo tri sata prije slijetanja u smrt, a koje je sve nazočne u sudnici duboko šokiralo i dirnulo. U njemu je  Mitrović detaljno opisao “povijest cijele priče” od pozajmljivanja novca do kasnijih ucjena, prijetnji i kamatarenja koje su ga prisilile na stravičan čin.
– Moji problemi počeli su kada sam tražio kredit, a nisam bio kreditno sposoban da ga dobijem u banci, pa sam uzeo pozajmicu od Kristijana Kolovrata iz Zagreba u iznosu od 30 tisuća eura. Iste te novce sam trebao vratiti uvećane za kamatu od 120 tisuća kuna do 1. prosinca 2006., a jamstvo je bila kuća.
Sve sam vratio, ali zbog kašnjenja od jednog mjeseca on mi je nabio nove kamate i ucjenjivao me da će mi pobiti obitelj, tako da sam mu sve do unatrag dva mjeseca ukupno dao 630 tisuća kuna. Dio preko računa u OTP i Splitskoj banci te osobno na ruke, a neke sam iznose slao po autobusima u kuvertama. Nakon toga je još tražio da mu vratim 30 tisuća kuna jer sam prekoračio dogovoren rok te mi je rekao kako je onaj dio koji sam mu dao samo kamata.
Tata, bager se još vodi na Željka Erlića jer sam i njemu morao platiti 10 tisuća eura više nego što smo se dogovorili, jer sam kasnio s pet tisuća eura zbog ove pozajmice.
Ali, uspio sam i to podmiriti tako da je bager u cijelosti isplaćen. Pošto sam tražio da mi posudi 50 tisuća kuna da se riješim Kolovrata, dao mi je to uz kamatu od 20% mjesečno i to unaprijed, pa sam dobio 40 tisuća kuna i platio sam dosad tri rate po deset tisuća kuna.
Bager “riješi” sa Željkom Erlićem. Neka ti isplati ili se već nekako dogovorite. Željko Erlić je to sve dogovorio s Draženom Adžićem iz Pakoštana što se tiče te pozajmice. Draženu sam dao šest tisuća kuna da mi izradi stolariju za kuću – napisao je u oproštajnom pismu ocu, Ilija Mitrović.
Suđenje se nastavlja.