Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ukusi Baracka i Stipe

Autor: Marija Knežević

11.11.2008. 23:00


Barack Obama je američki predsjednik. Teško je bilo povjerovati da će se to dogoditi prije godinu dana, meni i prije mjesec dana. Nekako sam skeptično mislila da je opet presuditi stotinjak glasova s Floride ili nešto slično i da će na čelo Amerike opet zajašiti konzervativac. Sad je dobro i svi su sretni. Nekako čak i ponosni na američki narod u čiju se inteligenciju ozbiljno počelo sumnjati nakon Bushevog reizbora. Ipak, više od toga da su izabrali demokrata svijet ističe kako su izabrali crnca. Što u biti samo naglašava njihovo dosadašnje “stanje uma” i rasnu segregaciju u “kolijevci demokracije” koja ne opravdava svoj nadimak.
Meni je Obame iskreno žao jer ga čeka “popravak štete” u Anerici, ali i štete koju je Amerika učinila ostatku svijeta. Ipak, prije nego se zasuču rukavi, mediji stupce i eter pune zanimljivim informacijama iz Obamine biografije. Postao je velika zvijezda, iako ne holivudska. Znamo njegovu najdražu boju, film, pjesmu, pa i knjigu. Pročitao je sve nastavke Harry Pottera, a najdraža knjiga mu je Moby Dick Hermana Melvillea. Primjetili ste zasigurno kako u američkim serijama tinejdžeri kad uče spominju samo tu knjigu. Rijetko koju drugu. Moby Dick smatra se vrhuncem američke književnosti, ponosom nacije u pisanom obliku. Borba, more, izazovi i izdržljivost u knjizi punoj jakih slika i metafora rijetko su koga ostavili ravnodušnim.
Kad sam pročitala koja je Obamina omiljena knjiga, sjetila sam se prve predizborne kampanje Stipe Mesića. Pojavio se on tada više-manje kao autsajder, ali velikom je brzinom uz viceve i “male trikove koje narod voli” (u Zadru je oko vrata stavio Tornadov šal), počeo skupljati glasove.
I on je tada bio “zvijezda u usponu” o kojoj su ljudi željeli sve znati (a kasnije su mnogi požalili zbog svoje znatiželje). Uglavnom, u okviru “omiljena knjiga” našem je Stipi pisalo “Paolo Coelho: Alkemičar”. I kladim se da mu je baš taj spomenarski podatak donio jako puno glasova. Jer je baš u to vrijeme knjiga bila bestseller i mnogi su pali pod njen “utjecaj”. Druga je stvar što su mnogi kasnije shvatili da knjiga ne samo da nije nešto, već možda spada u najniže primjere zašećerene proze poput one koja se dobro upakirana i sa sloganom “Promijenite svoj život” ili “Pronađite svoje pravo ja” prodaje na kioscima za 19 kuna.
Ako je suditi po izboru knjige Ameriku s Obamom čeka borba kroz oluje i valove, a nas još neko vrijeme čeka prodavanje magle po visokoj cijeni i bogaćenje pojedinaca na račun zavedene mase.