Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

(Naj)bolji prijatelj

11.11.2010. 23:00


Bivši premijer ima sve širi krug bivših prijatelja. Oni koji su ga za vrijeme njegovog vođenja Vlade bespogovorno slušali, spremno za njim cupkali, za njega i lagali, sada su mu okrenuli leđa.
Upravo ta spoznaja nezavisnom saborskom zastupniku Ivi Sanaderu stalno navlači masku ironije na lice i u vrijeme nemilosti još mu daje snage da se smješka i pere ruke izvan svih “prljavih tokova” koji brojne afere navode na njegov politički mlin.
Ne ulazeći u posao institucija koje, kako se stalno “poštapaju” političari, trebaju odraditi svoj posao i otkriti vode li svi putevi do supermena Sanadera, fenomen (ne)prijateljstva u politici posebno je intrigantan.
Oni koji su grlili i ljubili Sanadera, pljeskali iza svake njegove riječi i s divljenjem upirali oči prema svom vođi, sada bi najradije da ga ne sretnu i da o njemu i ne govore, a kamoli da s njim prijateljuju. I misle da javnosti nisu pomalo tragikomični u tim svojim igricama amnezije bliske prošlosti.
Od takve amnezije nije cijepljen ni sam bivši premijer Ivo Sanader koji nekad sveznajući i svemogući sada ništa ne zna o medijskim napisima o milijunskom torbarenju s kojim se povezuje njegova bivša stranka.
Prijatelji stari gdje ste? Mogao bi to zavapiti Sanader da je priprosti i neumješni “političarčić”, no on je i sada vjerni sljeditelj svoga stila pa si laska da ga se u HDZ-u boje. Možda bi oni koji su mu bili bliski, trebali znati ima li što skriveno u rukavu. No, kada “prijateljstva” s političke scene poprime miris ucjena i prokazivanja i to u krugu vladajuće stranke, onda to više nisu samo stranačka posla.
Svjesna je toga i premijerka Kosor koju je, priznade Sanader, pogriješivši izabrao za nasljednicu i od njihovog nekadašnjeg javno isticanog prijateljstva ne ostade ništa. Više ne vrijedi ona premijerkina izjava iz dana kada je bila Sanaderova desna ruka – “kud Ivo, tud i ja”, a ne vrijedi više ni Sanaderov ondašnji stav da je Kosor žena za ova vremena. I Luka Bebić mora zatomiti prijateljstvo sa Sanaderom, a Hebrang više nikad ne bi lagao da opravda Ivin odlazak niti iz sabornice, a kamoli sa čela Vlade.
Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, Sanaderov bliski suradnik i prijatelj, zasigurno neće čuvati prijateljstvo sa Sanaderom nego će spašavati svoju kožu. I još je likova na galeriji HDZ-a koji bi najradije zaboravili razdoblje kada su se kao vladajuća svita vukli za Sanaderovim plaštom…
Polančec reče da se osjeća kao Josip kojega su braća prodala…
Kada je u pitanju politika, za vlast se okreću i leđa i uvjerenja, a vlast i novac, kaže narod, kvare ljude. Čudno kako su to neki političari potpuno mogli smetnuti s uma, ne biti pažljiviji, odmjereniji, moralniji i ne uljuljkati se u lažna prijateljstva koja se poruše čim se uzdrmaju loši temelji na kojima su sagrađena.
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podnio je izvješće za prošlu godinu i pohvalio se borbom protiv korupcije na visokoj razini, zacrtavši visoke ciljeve i u daljnjem radu, a dokle će dosegnuti i koliko će još prijateljstava razvrgnuti tek će se vidjeti.
Oni koji budu dohvaćeni, razočarano bi mogli zaključiti da je pas najbolji čovjekov prijatelj, onaj koji je spreman “čuvati leđa”.