Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon više od četiri godine Marko Marinović može početi raditi

11.11.2010. 23:00
Nakon više od četiri godine Marko Marinović može početi raditi


Marinović je bio dva puta osuđen na devet, pa na četiri godine te pravomoćno na tri i pol godine godine zabrane obavljanja odvjetničkog posla. Ostaje činjenicom da je Marinović bio dulje pod supenzijom nego što je Ana Magaš koja ga je prijavila HOK-u, bila u zatvoru zbog ubojstva supruga
Nakon više od četiri godine zabrane rada, poznatom zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću u srijedu je ukinuta suspenzija i on sada opet može sjesti u fotelju svog odvjetničkog ureda u ulici Borelli u samom centru grada na Poluotoku.
Marko Marinović i dalje oprezan, jučer još nije želio ništa komentirati dok, kako je rekao, “odluku ne dobije službeno”.
Naime, iako je Vrhovni sud Republike Hrvatske početkom ožujka ove godine donio pravomoćnu presudu kojom je Marinoviću dosuđeno tri godine i šest mjeseci zabrane obavljanja odvjetničkog posla zbog odavanja odvjetničke tajne u slučaju Ane Magaš, disciplinski se postupak nastavio zbog više povreda odvjetničkog kodeksa, pa je suspenzija u “slučaju Marinović” i dalje trajala. No, u srijedu je prvostupanjski, odnosno niži Disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore donio rješenje o ukidanju suspenzije.
– Jako smo zadovoljni. Odvjetniku Marinoviću niži je Disciplinski sud HOK-a ukinuo suspenziju. Na ovu odluku nezadovoljne se strane imaju pravo žaliti, ali kako rješenje ne odgađa izvršenje, odvjetnik Marinović od ovog trenutka, po primitku rješenja na svoju kućnu adresu može početi raditi – pojasnio nam je jučer Marinovićev odvjetnik, Ante Vukorepa ne krijući svoje zadovoljstvo.
Agonija za poznatog zadarskog odvjetnika, još poznatije supruge Ingrid Antičević Marinović počela je kada ga je prije četiri godine HOK-u prijavila Ana Magaš zbog odavanja odvjetničke tajne. Njoj se tada sudilo za ubojstvo supruga Lucijana, a Marinović je nakon otkazivanja njezine punomoći izjavio da je svjesno obmanjivao javnost prikazujući Anu Magaš kao žrtvu.
Njegov intervju koji je ekskluzivno tada dao Zadarskom listu odjeknuo je poput bombe jer je Marinović rekao: “Ne mogu o događaju govoriti jer me veže odvjetnička tajna, ali iako sam bio Anin branitelj, smeta mi kada mediji glorificiraju zlo, a od ubojica prave heroine i Ivane Orleanske te ih uspoređuju sa zlostavljanim osobama. Upravo sam ja uvelike pridonio stvaranju takve pogrešne slike u javnosti jer je to bilo u interesu obrane. Braneći Anu Magaš, išao sam do samog ruba dopuštenoga” – rekao je tada odvjetnik Marinović i u tom trenutku otišao na “podulji godišnji odmor”.
Od dana suspenzije bio se potpuno povukao iz javnog života. Uglavnom je boravio u svojoj rodnoj kući u mjestu Smilčić pokraj Zadra i vrlo ga se rijetko moglo vidjeti u gradu. Od njegovih dotašnjih nekoliko brojeva mobitela, ostao je u funkciji samo jedan, a i na taj se vrlo rijetko javljao i to samo njemu bliskim osobama.
U protekle četiri godine “slučaj Marinović” se pretvorio u pravu sapunicu jer su presude bile donesene, pa ukidane. Ponekad bi se odvjetnik pojavio na ročištu, a nekoliko puta su ročište održavali i u njegovoj odsutnosti. I novinarima koji su pomno pratili njegov slučaj, bilo je teško “hvatati konce” i snalaziti se u tim pravosudnim zavrzlamama. U svakom slučaju Marinović je u četiri godine bio dva puta osuđen na devet godina zabrane obavljanja odvjetničkog posla, pa na četiri te naposljetku je Vrhovni sud Republike Hrvatske donio pravomoćnu presudu od tri i pol godine zabrane obavljanja odvjetničkog posla.
Što se pak, tiče njegove bivše klijentice i svojevremeno najpoznatije hrvatske osuđenice Ane Magaš, ona je kraće bila u zatvoru zbog ubojstva svoga supruga i oca svoga djeteta, nego što je trajala Marinovićeva suspenzija. Naime, podsjećamo, odlukom Komisije za pomilovanja RH, ona je 27. lipnja prije dvije godine nakon što je odrobijala tri godine, tri mjeseca i osam dana, izašla iz zatvora.
I ona se otada potpuno povukla u “anonimnost” i više ne želi bilo kakav kontakt s novinarima kao i njezina majka Dijana Batković. Otkad je izašla iz zatvora o njoj se zapravo više ništa ne zna, osim da se još uvijek bori za skrbništvo nad malodobnim sinom i da radi u inozemstvu.