Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pužarstvo studenta Davora Buljata

11.11.2010. 23:00


Upoznajte vrijednog poljodjelca i studenta Davora Buljata (25) i njegovu majku Vesnu (53), koji u Zemuniku na 3,5 ha obiteljskog nasljeđa podižu pužarnik.
Puži rastu, razmnožavaju se i ukopavaju. Brzo jedu koristeći 7000 zubi. Dvospolci su i polažu stotinjak jaja, oplođujući ih obostrano s partnerom.
Davor, završeni srednjoškolac kemijskog smjera u Zadru nastoji u kriznim vremenima naći svoje mjesto pod gospodarskim suncem.
Upisuje specijalizirani studij Ekologije mediteranskog poljodjelstva na Zadarskom sveučilištu.
Ekološko poljodjelstvo nije pomodarstvo. Bez čiste proizvodnje nema ni poljodjelstva.
Poljodjelstvo malih parcela u prirodnom plodoredu proizvodnje u malim serijama iz vlastitog sjemena i posebnih ratila u obradi zemlje, biološke gnojidbe i zaštite kulturnog bilja i pasmina dobro prilagođenih podneblju, obiteljsko gospodarstvo najbolji je put održanja sredozemnog gospodarstva.
U prirodnom okruženju mora se proizvoditi održivo-
Bioraznolikost i gospodarenje otpadom sukus su održivog dugovječnog poljodjelstva.
Upravo to rađa pužarstvo Davora Buljata.
Naš ravnokotarski junak, polupripitomljeni divlji puž, koji već 300 milijuna godina obitava na ovoj planeti poslužit će kao izvrsna delicija na turističkom tržištu.
Na taj način osigurati će opstojnost i zapošljavanje ne samo sebi već i nekoliko desetaka poljodjelskih obitelji u zadarskoj županiji.
Sutra će to omogućiti voćnjak Marka iz Smilčića, uzgojena riba Blaža iz Kali i ekološki vinograd Bačićevih u Podgrađu.
Studenti poljodjelske ekologije u Zadru tada će moći reći da je znanje prikupljeno na ovom studiju i primijenjeno na vlastitim gospodarstvima.
Vaš Bage