Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U slavu dalmatinskog tovara

11.11.2010. 23:00
U slavu dalmatinskog tovara


Klapa Leut na Festivalu zabavne glazbe 2010. gostuje s pjesmom “Tovar Ćićo i ja”. Neobična priča o odnosu s tovarom, ako je suditi prema glasovima slušatelja na pojedinim radijima, već je naišla na dobar prijem, a hoće li svoj put večeras pronaći i do festivalske publike, pokazati će glasovanje.
Braco Surić autor je “Ćiće” koji će se večeras predstaviti u sklopu večeri dalmatinske i mediteranske glazbe.
– Mogu sastaviti cijeli album pjesama koji na šaljiv način pokazuje realne situacije. U ovoj pjesmi, Ćićo i ne mora biti tovar, može biti i osoba. Jer, moramo li imati baš sve? – komentira Surić današnja vremena kada je važnije imati nego biti.
– Volim se “šalati”. Pisma, more, obala, Dalmacija, to su sve već viđene stvari. Takve pjesme devedesetih godina su bile bum i o tome sam tad i ja pjevao. No, zašto danas pisati o nečemu što je već napisano mnogo puta, pita se voditelj Leuta.
Tovar Ćićo je, kaže, došao slučajno. Pjesma je napravljena prošle godine za potrebe festivala u Blatu na Korčuli, no kako na kraju zbog obaveza nisu išli, Ćićo je savršeno upao za zadarski festival:
– Do sada pjesmu nismo javno izvodili i kada smo dobili ponudu za festival bili smo u dilemi jer smo u procesu snimanja albuma, no kako smo lijeni kakvi jesmo, odlučili smo se za već gotovu pjesmu, govori Surić kroz smijeh. No, željeli su i razbiti stereotip o Dalmaciji i pjesmi, dodaje. Što se tiče pak tovara, on bi im najradije podigao, kaže, spomenik u svakom dalmatinskom gradu:
– Tovar je bio prijevozno sredstvo, radio je u polju, radio je sve… Nije bilo posla koji nije mogao. A zauzvrat jedino što je dobio jest bilo “bubanje”. Ipak, koliko god bio maltretiran, tovar je najveći ljubavnik na svijetu i na tome mu svak’ zavidi, pojašnjava Surić.
Klapa Leut je inače u procesu rada na svome novom albumu. Iza njih je jedno već šest, sedam izdanih, a posljednji je svjetlo dana ugledao 2008. godine. Sljedeći, ako dođe na ljeto, dobro dođe, kaže osnivač klape:
– Radimo studiozno i polako. Pokušavamo promijeniti malo izričaj kroz aranžmane kako se ne bi ponavljali, pojašnjava.
U međuvremenu “Leutovci” bi ubrzo trebali ući u studio kako bi snimili jednu svoju božićnu pjesmu koja će se za vrijeme blagdana moći ćuti po zadarskim radio postajama. Prigodnu božićnu pjesmu zajedno sa spotom napravili su i prošle godine.
Očekivanja spram festivala nisu velika:
– Mi smo spoj različitih ukusa i generacija, no jedna nam je stvar zajednička, a to jest da se volimo dobro zabavljati. Naravno, kad nije komercijalan đir. Ovo je upravo jedna takva prigoda, festival je neopretećen, mi smo neopterećeni. Voljeli bi da publika pjesmu prihvati, no ako ne prihvati, Bogu hvala, svatko ima svoj ukus, zaključuje Surić.
 


Klapu Leut čine:


Braco Surić, Mario Smoljan, Miljenko Košta, Vjekoslav šuljić, Igor Karavanić, Josip Stanić i Damir Nikolić.