Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U zadnje vrijeme na ljude se počelo gledati kao na stvari

11.11.2010. 23:00
U zadnje vrijeme na ljude se  počelo gledati kao na stvari


Učinimo mrvu dobra poput sv. Martina. Ne moraju to biti velike stvari jer nas Bog ne poziva na velika djela. Bog želi da ljubimo jedni druge. Potiče nas da ne zaobilazimo siromašne i one kojima je pomoć najpotrebnija, da zastanemo da im pomognemo upravo onako kako je to radio naš zaštitnik sv. Martin, poručio je don Milivoj Bolobanić
Blagdan Sv. Martina biskupa kojeg već puna četiri stoljeća štuje, slavi i hodočasti ljubački puk, proslavljen je jučer svečano i dostojanstveno. Najsvečanije je bilo na središnjem euharistijskom slavlju održanom u obnovljenom i restauriranom svečevom svetištu, koje je bilo pretijesno da primi sve vjernike i hodočasnike okupljene u zajedništvu i molitvi. Homiliju je održao generalni vikar zadarske nadbiskupije i župnik zadarske gradske župe Kraljice Mira na Stanovima don Milivoj Bolobanić. U koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik don Jerolim Lenkić, dekan ražanačkog dekanata i nadžupnik don Damir Juričin, župnik Radovina don Srećko Frka Petešić, župnik Slivnice don Božo Barišić, župnik Starigrada, Selina i Tribunj-Krušćice don Marinko Jelečević te župnici don Ante Erstić i Josip Galić. U svojoj propovijedi mons. Milivoj Bolobanić je među ostalim istaknuo nemjerljiv doprinos i ulogu sv. Martina u životu svakog vjernika.
– Sveti Martin rodio se u obitelji rimskog tribuna u Panoniji 315. godine u vrijeme Rimskog carstva. Djetinjstvo je proveo uz majku i oca koji je bio vojnički tribun. Mimo njegove volje, otac ga je poslao u vojnu službu. Otuda je proizašlo i njegovo veliko djelo kada je prosjaka koji se smrzavao zadjenuo polovicom svoga odrezanog plašta. Zaredio se za svećenika bez znanja roditelja, a biskupom je imenovan 370. godine i na tom je mjestu ostao punih 27 godina do pred svoju smrt. Kao svećenik, a i kao biskup, učinio je mnogo za bolesne i siromašne onako kako je to Bog želio, rekao je don Bolobanić te dodao:
– Svaki čovjek pozvan je činiti dobra djela. Nažalost, u ovome se našem svijetu sve računa kroz dobit. Počelo se u zadnje vrijeme na ljude gledati kao na stvari. To nije činio sv. Martin koji bi nam trebao biti uzor. Učinimo mrvu dobra poput njega. Ne moraju to biti velike stvari jer nas Bog ne poziva na velika djela. Bog želi da ljubimo jedni druge. Potiče nas da ne zaobilazimo siromašne i one kojima je pomoć najpotrebnija, da zastanemo da im pomognemo upravo onako kako je to radio naš zaštitnik sv. Martin, rekao je don Bolobanić.
Po završetku liturgijskog slavlja don Bolobanić se zahvalio svim okupljenim vjernicima i hodočasnicima te im je prenio pozdrave i čestitke za njihov blagdan koje im je uputio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Zahvalio se i domaćem svećeniku don Jerolimu Lenkiću na gostoprimstvu te braći svećenicima na sudjelovanju u ovom svetom misnom slavlju. Misno slavlje svojim su nastupom uveličali učenici ljubačke Osnovne škole zajedno sa svojim učiteljicama.
Po već ustaljenom običaju nakon svete mise krenula je procesija. U pratnji crkvenih barjaka i uz zvonjavu zvona te uz liturgijske napjeve što su ih pjevali vjernici i hodočasnici, mladi domaći sinovi Antonio Lazanja, Ivan Dušević Antin, Ive Stojić i Josip Dušević poštarov pronijeli su ulicama svog mjesta zavjetnim darovima ukrašen drveni kip svog nebeskog zaštitnika sv. Martina.